FAKULTET ZDRAVSTVENIH NAUKA

*UČIMO ZA ŽIVOT*

 

Fizioterapija i radna terapija :: Ciljevi vještina

Savladavanjem nastavnog plana i programa studenti stiču ne samo odgovarajuća znanja vezana za teorijsko razumijevanje predmeta, već takođe i specifične vještine odnosno sposobnosti i kompetencije vezane za praktičnu i operativnu primjenu tih znanja, te vještine neophodne za sticanje odgovarajućih profesionalnih kvalifikacija studenata.

Fizioterapeuti obezbjeđuju zdravstvene usluge koje pomažu da se obnovi tjelesna funkcija, poboljša pokretljivost, smanji i olakša bol i sprijeći odn. ograniči  trajna fizička onesposobljenost pacijenata koji pate zbog tjelesnih povreda ili različitih bolesti. Oni obnavljaju održavaju i unapređuju ukupnu kondiciju i zdravlje pacijenata.

Njihovi pacijenti uključuju žrtve nesreća i pojedince koji su u stanju nesposobnosti uzrokovane obolenjem kičmenog stuba, artritisom, obolenjem srca, prelomima, ozljedama glave i cerebralne paralize.

Fizioterapeut je u sklopu svoje struke osposobljen za sudjelovanje u postupku procjene bolesnika, te djelovanje u terapiji kao i u područjima prevencije i evaluacije. On ima etičku i legalnu odgovornost da prikupi informacije potrebne za planiranje i sprovođenje uspješnog fizioterapijskog tretmana (Kanadsko udruženje fizioterapeuta, 1986.).

‹ prethodna strana