Ministar Nedeljko Čubrilović svečano otvorio međunarodnu naučnu konferenciju Univerziteta „Apeiron“ BEZBJEDNO-URBANO-MOBILNO

0


Ministar Nedeljko Čubrilović svečano otvorio međunarodnu naučnu konferenciju Univerziteta „Apeiron“ BEZBJEDNO-URBANO-MOBILNO
„Bio sam na sličnim konferencijama, ali ni jedna nije ovako, kao ova danas, tematski obuhvatila, kako bezbjednost saobraćaja, tako i održivu urbanu mobilnost. Upravo su na ovom skupu aktuelne društvene teme sa kojima je neophodno baviti se, jer su u ranijim strateškim dokumentima postavljeni ciljevi koji nisu u potpunosti ostvareni. Zbog toga nam je potrebna ovakva konferencija da pruži odgovore na pravce budućeg djelovanja“, ovim riječima danas je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović svečano otvorio prvu međunarodnu naučnu konferenciju BEZBJEDNO-URBANO-MOBILNO. Organizator naučnog skupa su Saobraćajni fakultet Panevropskog univerziteta i kompanija EiB Internationale – centar za motorna vozila.


Sve učesnike pozdravio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je gost konferencije bio zajedno sa zamjenikom, Miladom Šukalo. U obraćanju skupu, Šukalo je naglasila da je grad prepoznao značaj urbane mobilnosti i pokrenuo nekoliko važnih projekata u tom pravcu čije benefite građani već osjete. „Ova konferencija je pokrenuta upravo u momentu kada se gotovo sve evropske zemlje susreću sa problemom u ostvarivanju ciljeva u vezi sa smanjenjem stradanja u saobraćaju, kao i sveopštih problema u svim većim gradovima u rješevanju saobraćajnih gužvi. Do sada smo se bavili donošenjem važnih dokumenata iz oblasti strategije saobraćaja i rješavanjem gorućih infrastrukturnih problema, a nedostajala je upravo ovakva naučna konferencija koja je upotpunila prazninu“, naglasila je zamjenica gradonačelnika.


Skupu se obratio i rektor Panevropskog univerziteta, prof. dr Sanel Jakupović, kao i predsjednik Programskog odbora konferencije i dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Danislav Drašković.


„Okupili smo preko 100 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, SAD, Turske, Velike Britanije, Bugarske, Južnoafričke Republike, Kine, Češke i iz naše zemlje. Tu su stručnjaci akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova i privrede, a svi imaju isti cilj – unapređenje bezbjednosti saobraćaja, održive urbane mobilnosti i kvaliteta života u gradu u skladu sa evropskim strateškim dokumentima“, kazao je u svom obraćanju dekan Drašković i dodao da će u naredna dva dana biti prezentovano 34 rada.


Brojni su bili gosti i učesnici skupa, koji je sa naučnog aspekta donio nove poglede na važne ali i interesantne teme: održive urbane mobilnosti, elektromobilnosti, planiranja saobraćajne infrastrukture, kvaliteta života u gradu, preventive u bezbjednosti saobraćaja, prevara u osiguranju, vještačenje uzroka saobraćajne nezgode I mnogih drugih.


Prof. dr Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, učestvovao je na konferenciji sa prijavljena dva rada iz tematske oblasti.
20. jun. 2024. godine

Služba za odnose sa javnošću


Blog Attachment

Related Blogs