UZ DOMAĆE I SVJETSKE NAUČNIKE ZAVRŠEN XI EDASOL POSVEĆEN DIGITALNOJ EKONOMIJI I INDUSTRIJI

DSC_0452

“Korona traje i sad je bitnije nego ikad pričati o ekonomski razvoju”


Uz domaće i svjetske naučnike završen XI EDASOL posvećen digitalnoj ekonomiji i industriji

  • U ovom periodu korone bitnije je nego ikad pričati o ekonomskom razvoju, rekao je Rami Blair, zamjenik direktora kancelarije Američke ambasade u Bosni i Hercegovini u Banjoj Luci u svom pozdravnom govoru na XI međunarodnom naučnom skupu o ekonomskom razvoju i životnom standardu “EDASOL 2021”, koji je Panevropski univerzitet organizovao 12. novembra. Blair je zahvalio organizatoru na pozivu i naglasio da Američka ambasada podržava aktivnosti usmjerene na obrazovanje, ekonomski razvoj i prosperitet u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i distriktru Brčko. Upravo zbog korone, konferencija je održana online uz značajan broj učesnika.

Uvodni referat na temu “Mogućnosti primjene inovacija u lokalnim zajednicama” izložila je Bojana Kondić Panić, ambasador BiH u Francuskoj nakon čega je prezentovano 17 naučnoistraživačkih radova domaćih autora i eksperata iz Holandije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Pored glavne ovogodišnje teme „Digitalna ekonomija i industrija 4.0 – šanse i izazovi za zemlje Zapadnog Balkana”, istraživalo se i o uticaju korone na ekonomije malih sredina, uz primjer požeško-slavonske županije, efikasnosti medija direktnog marketinga, o pojmovima upravljanja lancima snabdijevanja, bitkoinima, specifičnim bankarskim determinantama nekvalitetnih kredita i o mnogim drugim temama.


U uvodnoj sesiji prisustvovali su dekan Fakulteta poslovne ekonomije prof. dr Mirjana Landika i predsjednik Programskog odbora Konferencije doc. dr Vesna Novaković.

  • – Sa velikim žaljenjem želim da obavijestim prisutne da je Zorka Grandov, idejni tvorac ove konferencije nažalost nedavno preminula. Ogroman doprinos i pečat dala je naša draga profesorica ovom, u regionu ali i dosta šire prepoznatljivom naučnom skupu, naglasio je prof. dr Sanel Jakupović, predsjednik organizacionog odbora Konferencije. Jakupović je rekao da će svi prezentovani radovi biti proslijeđeni uređivačkim odborima na recenziju i oni koji zadovolje kriterijume biće publikovani u naučnom časopisu “EMC REVIEW” koji je indeksiran u bazi podataka ESCI (WoS).

Više o temama i izlagačima pogledajte na http://www.edasol-au.com/.


12. novembar 2021. Godine                                                                                                                               Služba za odnose sa javnošću