Uspjesi naših studenata

KRUNOSLAV RIS-APEIRON JE MJESTO GDJE MOJ USPJEH POČINJE

Bio je direktor IT kompanije Hitači u Južnoafričkoj Republici, predavao je na Univerzitetu u Pekingu, radio za T-Mobile Austrije i Njemačke, a danas je rukovodilac aplikativnog softvera Unikredit grupe u Hrvatskoj.
Krunoslav Ris iz Osijeka, koji sa samo 37 godina iza sebe ima preko 400 projekata širom svijeta u oblasti informacionih tehnologija i biografiju koja impresionira, nalazi se na rukovodećem mjestu aplikativnog softvera Unikredit grupe na području čitave Hrvatske. „ Kompletno znanje koje sam stekao na osnovnim i master studijama zaokružio sam sa stečenim iskustvom i rezultirao vještinama i kompetencijama koje su mi otvorilile put u svijet. Apeiron je mjesto gdje moj uspjeh počinje, kaže Kruno koji je sada na doktorskim studijima na svom matičnom fakultetu, Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta Apeiron. Karijeru je započeo vlastitim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija, bio je univerzitetski predavač na Međunarodnom institutu za obrazovanje u Pekingu, bio je direktor IT sektora kopmanije Hitači u Jučnoafričkoj republici. Kao inženjer informacionih tehnologija radio je za Simens, T-Mobile Austrija, T-Mobile Njemačka, za kompaniju Sonatel u Senegalu. „ Temerament i želja da dostignem maksimum u oblasti kojoj sam se posvetio doveli su me na doktorske studije. Hrabro gazim ka novom iskustvu koje će zasigurno nositi i više odgovornosi uz zvanje doktora nauka“, dodaje Krunoslav.

Krunoslav Ris
Nemanja Marić

APEIRONOVI STUDENTI TOP MENADŽERI MULTINACIONALNIH KOMPANIJA U KINI

Nemanja Marić uspješan je menadžer nekoliko multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Kini. Školovao se u poznatim međunarodnim školama u Kini i Francuskoj, a univerzitetsku diplomu iz ekonomije stekao je na Fakultetu poslovne ekonomije Panevropskog univerziteta Apeiron, koristivši savremenu kombinaciju modela studija učenja na daljinu i kontaktne mentorske nastave i istrazivanja. Živi i radi u Pekingu.
'Moja je želja da akademsko i stručno usavršavanje, naučno istraživanje i saradnju nastavim na mom matičnom Univerzitetu Apeiron na master studiju iz ekonomije, jer mi je fakultetsko obrazovanje mnogo pomoglo u praksi na različitim menadžerskim poslovima i velikim međunarodnim projektima na Azijskom kontinentu i globalno- istakao je Nemanja i pozvao zainteresovane studente i poslovnu zajednicu na Zapadnom Balkanu da iskažu svoj interes u uspostavljanju dinamičnije saradnje sa Kinom u okviru Srednjoevropske inicijative 16+1"

NA ČELU OPŠTINE JEZERO DIPLOMIRANI PRAVNIK UNIVERZITETA „APEIRON“

Snežana Ružičić, načelnik opštine Jezero, na našem Fakultetu pravnih nauka stekla je zvanje diplomiranog pravnika. Nekoliko godina radila je u Vijeću naroda Republike Srpske, u odsjeku za zakonodavno pravne poslove, a posjeduje i bogato iskustvo na projektima Međunarodne zajednice u oblasti ekologije i turizma
Kada govori o brazovanju, načelnica ističe da su u tom procesu opšta i operativna znanja od izuzetnog značaja, te da je prolazeći kroz nastavni plan i program sa vrhunskim nastavnicima i predavačima došla do jednog savremenog pristupa pravnoj nauci, gdje se kombinuju osnovne studije sa pravnim klinikama, praktičnom nastavom i studentskim istraživačkim radovima. „Ovakva kombinatorika daje vam spremnost za adekvatan odgovor poslodavcima koji vas čekaju“, poruka je načelnice budućim pravnicima.

Snežana Ružičić
Ajdin Mešić

ULAŽITE U SEBE I USPJEĆETE, NE ODLAZITE U INOSTRANSTVO!

Ovo je poruka tridesetogodišnjeg Ajdina Mešića, koji je vodeći production manager kompanije Cromex d.o.o. Prijedor i voditelj višemilionskih međunarodnih razvojnih projekata. Ajdin je idealan reprezenter generacije mladih ljudi koji su prihvatili savremene izazove dinamičnih promjena u biznisu, tehnologiji i obrazovanju i postali uspješni stručnjaci. U BiH trajno se vratio iz Hrvatske prije 6 godina. Poslije završetka bachelor studija ekonomije u Zagrebu, zaposlio se u renomiranoj BiH kompaniji Cromex d.o.o. Prijedor koja se bavi obradom metala i trenutno ima 40-tak zaposlenih i izvozno je orjentisana na tržišta EU, EFTA i CEFTA zemalja. Na Fakultetu poslovne ekonomije Univerziteta Apeiron prije dvije godine uspješno je završio master studije. Primarni cilj njegovog istraživanja pod mentorstvom profesora Sanel Jakupovića odnosio se na ulogu i značaj CAD/CAM tehnologija i CIM koncepta na efikasnost poslovnih sistema u sektoru metalne industije u BiH, što mu je pomoglo da stečena znanja i naučne metode uspješno primijeni u kompaniji u kojoj je zaposlen. Koordinator je zajedničkog projekta firme CROMEX, Agencije za razvoj PREDA i APEIRON Univerziteta za razvoj sistema kvaliteta i marketing strategije u matičnoj kompaniji.
”Želim da nastavim usavršavanje i naučno istraživanje na Univerzitetu Apeiron u okviru doktorskog studija poslovne logistike koji je upravo orjentisan na primjenu naučnih metoda u upravljanju poslovno logističkim sistemima” naglasio je Ajdin i pozvao mlade ljude iz BiH da prije nego donesu odluku o odlasku u inostranstvo dobro razmisle i djeluju aktivno na vlastitom osposobljavanju, edukaciji i usavršavanju za pokretanje vlastite poslovne prilike i ostanak u Bosni i Hercegovini.

GDJE SU DIPLOMIRANI PRAVNICI UNIVERZITETA „APEIRON“?

Armina Đuzel je viši stručni saradnik za normativno pravne poslove u Resoru za izvršenje krivičnih sankcija Ministrastva pravde Republike Srpske.
Na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta „Apeiron“ stekla je zvanje diplomiranog pravnika, a na istom fakultetu pohađa i master studije.
Kroz nastavni plan i program naši studenti za buduću profesiju obezbijedili su kako opšta, tako i operativna znanja iz područja inoviranih klasičnih pravnih nauka sa pragmatičnim i savremenim pristupom pravnoj nauci.
Jer, Pravo je univerzalno!

Armina Đuzel
Fahrudin Sabljaković

ŽELIO SAM OSTATI U RODNOM CAZINU I UZ APEIRON SAM USPIO

Fahrudin Sabljaković, mladić iz Cazina još od studentskih dana uvrstio se u onaj dio omladine koji nije imao ambicije ostaviti svoju zemlju čim stekne diplomu i zvanje.
Želio sam ostati u svom Cazinu. Volim taj grad i ljude i znao sam da mi je potrebno obrazovanje koje podrazumijeva kvalitet da bih mogao potražiti posao među svojim sugrađanima. Cazin je prepun intelektualaca raznih profila sa sjanim karijerama i moje ambicije su bile vezane za to da ih sustignem. To sam mogao samo uz znanje, prave kompetencije i vještine. Fakultet pravnih nauka na Panevropskom univerzitetu „Apeiron“ u Banjoj Luci upisao sam 2009. godine. Tad još nisam bio potpuno svjestan šta mi ta visokoškolska ustanova može ponuditi. Bio sam aktivan član Studentskog parlamenta, trudio se da iskoristim sve što sam mogao u tih četiri godine studija. Pohađao sam sva predavanja predavača koje nam je Univerzitet organizovao i koja nisu bila vezana za nastavu, a usko su se ticala profesije kojom sam se želio baviti. Diplomirao sam na temu „Uloga policije, pravosuđa i drugih subjekata zaštite u prevenciji nasilja nad djecom u porodici“ i stekao zvanje diplomirani pravnik. Iste godine upisao sam master sudije pod mentorstvom prof. dr sci med Aleksandra Milića na temu Ekstenzitet i intezitet psihološkog vještačenja u sudskom postupku i ocjenom 10 odbranio ga 2016. godine. Sve što sam usvojio na Panevropskom univerzitetu, bilo mi je karta da mi Općinski sud Bosanska Krupa otvori vrata za profesionalnu karijeru i trenutno obavljam pripravničku specijalizaciju radi mogućnosti daljnjeg nastavaka profesionalnog obavljanja radnog mjesta, a pripremam i pravosudni ispit, ispričao je Fahrudin.
Ovaj mladi master pravnih nauka rekao je da mu je najbitnije što je mogao ostati u svojoj zemlji i među ljudima uz koje je rastao. Uslov za to je naći adekvatno zaposlenje, što nije moguće uvijek. Uspio sam ući u poslovni svijet i posao koji volim uz pomoć dosta znanja koje sam usvajao i kroz teoretsku i kroz praktičnu nastavu tokom studija, a imali smo je na pretek. Naši nastavnici su bili izvrsni predavači čiji je cilj bio da nas na pravi način nauče onome što će se od nas u realnom svijetu primjene prava tražiti, i da svojim vještinama, steknutim naučnim znanjima svoje rodno mjesto učinimo boljim mjestom za život, dodao je Fahrudin.

SA APEIRONOVOM DIPLOMOM I RADI I STUDIRA U BEČU

MAGISTRIRALA NA APEIRONU PA NASTAVILA DOKTORSKE STUDIJE I U BEČU I NA APEIRONU Katica Tomić četvorogodišnje studije prvog ciklusa završila je na Fakultetu pravnih nauka Panevropskog univerziteta. Na istom Fakultetu uspješno je odbranila i magistarski rad. Povjerenje ove nesvakidašnje mlade žene ostalo je na Univerzitetu Apeiron i na doktorskim studijama, i u narednih nekoliko dana na red dolazi odbrana doktorske disertacije. Međutim, doktorske studije upisala je i na Pravnom fakultetu univerziteta u Beču, Rechtswissenschaftliche Fakultät, Universität Wien, i uspješno ih privodi kraju.
Zaposlena je u Advokatskoj kancelariji Rechtsanwälte BVM u Beču. Naučne publikacije Katice Tomić: Product intervention of supervisory authorities in financial services, Insurance-based investment products in the EU legal framework prisutne su u svjetskim naučnim časopisima. Najnoviji radovi iz 2017.godine Arbitration in insurance industry i Moderne technologien und Bankassurance prihvaćeni su u časopisima Young arbitration review -YAR, Lisabon, Portugal, i Versicherungsgeschichte Österreichs, Beč.

Katica Tomić
Julijana Delač

APEIRONOVA DIPLOMA U IRSKOJ

Fakultet pravnih nuka otvorio mi je vrata poslovnog svijeta u Dablinu
Pogledajte priču Julijane Delač, naše studentkinje iz Hrvatske, koja danas živi i radi u Irskoj
Panevropski Univerzitet Apeiron bio je moj izbor najvecim dijelom zbog diplome koja je, kako mu i ime kaže, priznata diljem Europe. Svoje studiranje financirala sam tada radom u jednom knjigovodstvenom uredu, stjecajuci svoja znanja iz financija dijelom na poslu, dijelom na fakultetu. Nakon sto sam diplomirala i stekla zvanje prvostupnika prava, tj. diplomiranog pravnika, odselila sam u Irsku. Iako je vec tad moje poznavanje engleskog bilo na visokom nivou zahvaljujuci predhodnom obrazovanju, teško je poslovni strani jezik usavrsiti bez dodatne vježbe i edukacije. Moj prvi posao bio je u ugostiteljstvu gdje sam brusila razgovoran engleski s domaćinima jakog irskog naglaska i uz to sam počela proučavati mogućnosti u “ozbiljnijoj” karijeri. Shvatila sam da kao pravnik tesko mogu traziti posao, iako se radi o državi članici EU, ovdje je još uvijek itekako zastupljen Common Law, kao i uvijet da pravničku djelatnost može obavljati samo osoba koja govori domaci Irski jezik, tj. Gaelic. S obzirom na to da nisam vidjela svoju priliku na tom polju, saznala sam da bi uz dodatnu edukaciju mogla raditi eventualno kao “Legal Secretary” sto je tajnica pravnika koja bi trebala imati cjelokupna znanja o irskom pravnom sustavu, a to je posao koji je jako dobro plaćen i veoma cijenjen.
U meduvremenu sam otkrila da je knjigovodstvena djelatnost zapravo jedna od najcjenjenijih i najtrazenijih jer – malo tko voli knjigovodstvo, a svi ga trebaju. Kao posao iz studentskih dana meni je bio izrazito zanimljiv i odlucila sam pronaći nacin kako da tu djelatnost uklopim ovdje. Zavrsila sam kratak tecaj osnova knjigovodstva kako bih ovladala terminologijom i tad je krenula moja potraga za pravim poslom. Vrlo brzo sam dobila poziv na razgovor od jedne agencije za zaposljavanje, gdje su mi dali do znanja da je sama cinjenica da sam diplomirala na priznatom pravnom fakultetu već dovoljna da me izdvoji iz mora kandidata, pogotovo jer sam navela u životopisu koja polja sve pokriva – uz sve strucne pravne predmete, domaće i međunarodne, jos i ekonomiju, filozofiju, povijest, sociologiju, informatiku i strane jezike. Druga prednost mi je bila izražena želja za napredovanjem u toj oblasti sto sam pokazala pohađanjem dodatnog tečaja, kao i naveden plan za nastavak obrazovanja upisom ACCA studija. Treća je bila predhodno radno iskustvo sto je uvijek prednost, ali nije uvijet kod prijave na tzv. junior ili trainee pripravničke pozicije. Dva kruga intervjua dovela su me do sadasnje pozicije pripravnika racunovođe, gdje brusim znanja za daljnje školovanje i unatoč svemu pripremam se da u skorijoj budućnosti zavrsim i master studije na Apeironu. Pri upisu na svjetski priznat ACCA, čak su dva predmeta priznata s master diplomom Panevropskog univerziteta “Apeiron”, vezana za “company law”, sto je veliko priznanje ustanovi isto kao i znatna financijska olaksica.
Dakle, da sumiram, do trenutka kad dodete u Irsku i odlučite naći dobar posao u polju koje vas zanima, poželjno je upisati bilo kakav tečaj, online ili pri nekom od mnoštva njihovih fakulteta, radionicu, pripravništvo. Poželjno je također za početak pronaći bilo koji posao, kako biste poboljšali komunikacijske vjestine i naučili neke od poželjnih fraza, jer je ovdje “small talk” posebno bitan pri upoznavanju i ostavljanju dobrog dojma. Pozitivan pristup prema poslu i “I can do” odnos prema zadacima. Veliki naglasak staviti na obrazovanje u životopisu, jer ponekad nakon što studentske obaveze završe i diploma je na zidu, lako je zaboraviti koliko je impresivno savladati sve te stepenice, a mnogi poslodavci vani su željni čuti koje sve kvalitete i znanja donosimo sa sobom iz domovine, a nerijetko su puno kompleksnija i korisnija od obrazovanja koje ljudi imaju zapadnije.

NA APEIRONU MAGISTRIRAO PA DOKTORIRAO DIREKTOR EVROPSKOG RUKOMETNOG PRVAKA

Vedran Šupuković, direktor rukometnog kluba Prvo plinarsko društvo Zagreb, početkom juna odbranio je doktorsku disertaciju na Panevropskom univerzitetu i stekao zvanje doktora ekonomskih nauka.
„Krunu u akademskom obrazovanju, diplomu doktora nauka, želio sam na Univerzitetu koji će mi preko ekspertskog tima stručnjaka, a putem sjajnog plana i programa, dati garanciju za nastavak postizanja vrhunskih poslovnih rezultata. Univerzitetsko obrazovanje je neprocjenjivo u poslu kojim se bavim i sa novim zvanjem ostajem u klubskim projektima sa drugačijim elanom i idejama“, rekao nam je Vedran koji je godinama bio u Upravnom odboru rukometnog kluba u Zagrebu.
Vedran je na Panevropskom univerzitetu magistrirao ekonomske nauke, a osnovne studije završio je u Dubrovniku na renomiranom Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu. Sedam godina bio je genaralni direktor kompanije CIAK, najveće firme sekundarnog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj koja se bavi se i trgovinom auto dijelova.

Vedran Šupuković
Anton Petričević

IZ KLUPA PANEVROPSKOG UNIVERZITETA NA KATEDRU PRAVNOG FAKULTETA U OSIJEKU

Anton Petričević doktorirao na „Apeironu“ pa izabran za docenta na hrvatskom sveučilištu.
Anton Petričević, nakon što je završio doktorske studije na našem Fakultetu pravnih nauka, izabran je za docenta na Katedri radnopravnih i socijalnih znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Anton je i master studije završio na Panevropskom univerzitetu i obe diplome nostrifikovane su od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje Zagreb (ENIC-NARIC ureda). Kao student pokazivao je naklonost ka naučno-istraživačkom radu, a oblasti njegovog naučnog intersovanja su zaštita od diskriminacije i mobinga na radnom mjestu i pravna zaštita osoba sa posebnim potrebama.
Aktivno učestvujem na domaćim i međunarodnim naučnim konferencijama, a naučni odgoj i prave smjernice za kvalitet usvojio sam na Univerzitetu „Apeiron“, rekao je doc. dr Anton Petričević i dodao da je istraživanje za potrebe doktorske disertacije obavio čak u Japanu - University of Tokyo , Faculty of law.

NAŠ ALEKSANDAR KONDICIONI TRENER FUDBALERIMA U EMIRATIMA

Aleksandar Galić, kondicioni trener I lige Fudbalskog kluba „Emirates“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Ras Al Khaimah) sredinom jula na Fakultetu sportskih nauka stekao je zvanje diplomiranog profesora fizičkog vaspitanja.
Na putu od igrača, preko kondicionog trenera, pa do profesora sport je dominirao mojim životom. Kad radite sa ljudima i od igrača morate izvući najviše što fizički može pružiti, a u fokusu je njihovo zdravlje, morate dati adekvatan odgovor. Upravo ta akademska kruna, dala mi je jedan drugačiji, iscrpniji pogled na ono što se u sportu traži i šta se od sporta očekuje. Kompetencije kroz četiri godine vrhunskih akademskih studija usavršile su me i osposobile da se u nekoj budućnosti mogu posvetiti sportu i sa različitim društvenim grupama, a naročito osobama sa posebnim potrebama. To stvara osjećaj da sam prevazišao sebe u jednom svjetlu, ustvari otvorio i druge puteve za nadogradnju lične profesionalne karijere - ističe Aleksandar.
Na fizičkoj pripremi fudbalera Emirates-a radi već pet godina. Kondicioni trener ranije je bio i u OFK Beograd, ali i FK Radnički – Kragujevac.
Kao mladi napadač igrao je za Partizan i za banjalučki Borac.
Kroz studije sam imao velika očekivanja od nastavnog kadra, i sportski rečeno, od znanja u „finalu“, te od toga koliko će mi ono dalje biti od koristi i potrebe. Vrlo je vjerovatno da svoj akademski put nastavljam na master studiju studijskog programa Sport u ciljanim grupama na Fakultetu sportskih nauka Panevropskog univerziteta, završava Aleksandar.

Aleksandar Galić
Rada Kovač

ZAVRŠILA MAŠINSKI FAKULET PA UPISALA MASTER STUDIJE NA APEIRONU

Rada Kovač - diplomirani inženjer mašinstva i naš student master studija na Preduzetničkom menadžmentu.
„Mnogi inženjerski problemi, koje sam susretala u praksi, zahtijevali su znanje iz ekonomije kako bi se došlo do najoptimalnijeg rješenja. U današnje vrijeme, od inženjera se traži, pored tehničkog znanja, da poznaju i druge naučne discipline kako bi se uspješno realizovali razni projekti, izvršile optimizacije procesa, smanjili troškovi proizvodnje i povećala efikasnost“, ističe Rada Kovač. Rada je sada student na master studiju Univerziteta „Apeiron“, a 2019. godine završila je Mašinski fakultet.
Trenutno obavlja funkciju supervizora proizvodnje kompanije MAHLE Electric Drives Bosnia, sa predstavništvom u Laktašima. Ova pozicija podrazumijeva upravljanje proizvodnim timom koji broji oko 60 ljudi. „Moj glavni zadatak je da osiguram maksimalnu efikasnu proizvodnju, uz konstantno očuvanje kvaliteta i sigurnosti zaposlenih. Funkcija koju obavljam te svakodnevni problemi na koje sam nailazila naveli su me da proširim svoje znanje iz oblasti ekonomije, a smjer Preduzetnički menadžment na „Apeiron“ univerzitetu je izgledao kao pravi izbor.
Panevropski univerzitet nudi veliki izbor smjerova prilagođenih i za sve nas, koji radimo "hibridne" poslove, gdje nije dovoljno da poznajemo samo jednu naučnu oblast. Pored toga, ovaj univerzitet pruža visoku fleksibilnost i moderne načine učenja koji pomažu zaposlenim studentima da usklade svoje poslovne, privatne i studentske obaveze na najoptimalniji mogući način. Kompanija MAHLE u kojoj je naša Rada zaposlena, vodeći je međunarodni dobavljač za automobilsku industriju sa sjedištem u Njemačkoj i njihovi proizvodi su ugrađeni u svako drugo vozilo širom svijeta. Ostvarili su prodaju u iznosu od skoro 10 milijardi eura i imaju 72 184 zaposlenih.

NASA STUDENTKINJA NAJBOLJA SESTRA NA VMA (IZVOR: POLITIKA, BEOGRAD)

Biljana Bradić