ZAVRŠENA SPORTSKA MANIFESTACIJA KOJU SU “APEIRON” I SPECIJALNA OLIMPIJADA POSVETILI MALIŠANIMA

1

Završena sportska manifestacija koju su “Apeiron” i Specijalna Olimpijada posvetili mališanima


DANI INKLUZIVNOG SPORTA NA APEIRONU” OKUPILI BROJNE UČESNIKE


Sportskim igrama – fudbalom i košarkom 9. juna završena je tradicionalna dvodnevna sportska manifestacija ’’Dani inkluzivnog sporta na Apeironu’’, u organizaciji Fakulteta sportskih nauka Panevropskog univerziteta i Specijalne Olimpijade Bosne i Hercegovine.


  • Ovo je najbolji način inkluzije i uključivanja osoba sa poteškoćama u sve sfere društvenog żivota, a ove godine naš sportski događaj organizovan je u okviru projekta „Porodični i zdravstveni forum“. Nadam da će ovakve manifestacije jos više doprinijeti širenju svijesti o značaju sporta za osobe sa poteškoćama i podržati ih u nastojanjima da postanu ravnopravi članovi društva, kazala je prof. dr Kada Delić Selimović, direktor Specijalne Olimpijade BiH i nastavnik na Univerzitetu „Apeiron“. Naglasila je da je cilj Fakulteta sportskih nauka i Specijalne olimpijade BiH da u ranom periodu razvoja djece doprinesu prepoznavanju značaja tjelesne aktivnosti djece i inkluzije u sportu.

„Dani inkluzivnog sporta“ okupili su brojne učesnike: članove Udruženja „Neven“ iz Prijedora, Udruženje „Hrabro srce“ iz Tuzle, Udruženje „Neven“ iz Prnjavora, Udruženje „Sunce“ Pale , a iz Banje Luke Školu sporta za djecu sa poteškoćama u razvoju „Sunce“, članove Servis centra „Dajte nam šansu“, Atletskog kluba „Banja Luka“ te učenike Srednjoškolskog centra „Gemit-Apeiron“.


Manifestacija je počela antropometrijskim mjerenjima osoba s poteškoćama u razvoju koja su 8. juna organizovali i sproveli nastavnici, asistenti i studenti Panevropskog univerziteta i organizacijom Porodičnog zdravstvenog Foruma na kojima su prezentovane teme o značaju sporta za osobe sa poteškoćama u razvoju, uloge roditelja u uključivanju djece u sport i sportske aktivnosti, zdravom načinu ishrane, fitnesu i prevenciji dijabetesa za djecu sa poteškoćama.


Sabina Šunjić, majka Edne Šunjić, osvajača dvije zlatne medalje Specijalne Olimpijade održala je predavanje na temu „Uloga roditelja u uključivanju djece sa poteškoćama u razvoju“. Predavanju su prisustvovali roditelji i djeca uključeni u inkluzivni sport, studenti Fakulteta sportskih nauka i učenici Srednjoškolskog centra „Gemit-Apeiron“. Na teme Zdravstvena zaštita sportista, Ishrana sportista sa dijabetesom, Sigurnost u sportu s osvrtom na ženski sport govorili su i Oliver Krička, saradnik na Fakultetu sportskih nauka Panevropskog univerziteta te prof. dr Kada Delić Selimović.


Drugi dan za učesnike su organizovane inkluzivne sportske igre – fudbal i košarka, kao i testiranje na dijabetes.


Ovo je četvrta godina kako „Apeiron“ i Specijalna Olimpijada okupljaju mališane na svojim terenima, poligonima za igru i učionicama. Organizovan je i inkluzivni trening sa djecom do 7 godina iz predškolske ustanove „Marija Madžar“ sa kojom Univerzitet ima dugogodišnju saradnju.


9. jun 2022. godine

Služba za odnose sa javnošću