DELEGACIJA UNIVERZITETA APEIRON NA ERASMUS+ SEMINARU U TIRANI

1

DELEGACIJA UNIVERZITETA APEIRON NA ERASMUS+ SEMINARU U TIRANI

Očekuju nas Erasmus+ programi mobilnosti i drugi projekti sa francuskim univerzitetima


Tirana/Albanija, 22.novembar 2022.


Delegacija Panevropskog univerziteta „Apeiron“ učestvovala je u radu Erasmus+ kontakt seminara pod nazivom „Šansa za saradnju između Francuske i Zapadnog Balkana“, koji je za visokoškolske ustanove sa područja Zapadnog Balkana organizovan u Tirani (Albanija) 22. novembra 2022. godine.


Cilj seminara je bio razmjena informacija o mogućnostima saradnje između visokoškolskih ustanova iz Francuske i Zapadnog Balkana u okviru različitih segmenata Erasmus+ programa (EU program za obrazovanje, trening, mlade i sport).


Skup su organizovali Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove Francuske i Evropska Unija (DGEAC-Unit C3 International Cooperation). Domaćin skupa je bio Univerzitet u Tirani. Na seminaru su bile prisutne visoke zvanice i gosti – francuski ambasador u Tirani, pomoćnik ministra za obrazovanje i sport Albanije, prorektor Univerziteta u Tirani i mnogi drugi.


Učestvovalo je preko 100 učesnika ispred univerziteta i institucija zemalja Zapadnog Balkana. Ključni dio programa odnosio se na povezivanje (networking) učesnika Zapadnog Balkana i francuskih visokoškolskih ustanova, u okviru kojeg su 24 ustanove iz Francuske ponudile svoje programe saradnje.


Delegacija Univerziteta „Apeiron“ u sastavu prof. dr Sanel Jakupović-rektor te dekan i prodekan Fakulteta poslovne ekonomije, prof. dr Mirjana Landika i prof. dr Nina Uremović imala je veoma uspješne kontakte sa francuskim kolegama.


Na osnovu razgovora sa predstavnicima francuskih univerziteta može se zaključiti da postoji iskazan zajednički interes za saradnju, što bi u skoroj budućnosti kao rezultat trebalo donijeti nove programe Erasmus+mobilnost, ali i druge zajedničke bilateralne projekte, naglasio je prof. dr Sanel Jakupović, rektor Univerziteta „Apeiron“, koji je bio vidno zadovoljan postignutim učinkom delegacije Univerziteta koja je prisustvovala kontakt seminaru Erasmus+ u Tirani.


Služba za odnose s javnošću

Panevropski univerzitet „Apeiron“