PRVI ČOVJEK SVJETSKE PLESNE ORGANIZACIJE APEIRONOV DEKAN

Prof. dr Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka od 1. januara 2021. godine obavljaće dužnost  predsjednika Međunarodne plesne organizacije (IDO – International Dance Organization). Tako je jednoglasno odlučeno na godišnjoj generalnoj skupštini IDO-a 17. decembra.


Aktuelni predsjednik Michael Wendt iz Njemačke objavio je svoje povlačenje, a na njegovo mjesto dolazi Srdić koji je do sada u proteklih devet godina obavljao funkciju zamjenika predsjednika. Velibor Srdić je od 2002. predsjednik Plesnog kluba ’’Gemma’’ Banja Luka, predsjednik Saveza modernih plesova u BiH od 2008. i dugogodišnji međunarodni IDO sudija.


Međunarodnu plesnu organizaciju – IDO 1981. godine osnovao je g. Moreno Polidori u Firenci. Države osnivači bile su Italija, Francuska, Švajcarska i Gibraltar. U to vrijeme glavna misija organizacije bila je da organizuje kontinentalna i svjetska prvenstva, kako za amaterske, tako i za profesionalne plesače, u svim plesnim stilovima, osim za rokenrol, latinoameričke i standardne plesove, koji su pod ingerencijom drugih organizacija.


Do danas IDO je povećao svoje članstvo na preko 90 država sa šest kontinenata. Nije uključen samo u organizovanje kontinentalnih i međunarodnih takmičenja i šampionata, već je duboko uključen u mnoge aspekte plesne industrije. Neprestano teži ka poboljšanju kvaliteta svojih plesača, kroz učešće, svojih sudija putem obrazovanja i imidža nacionalnih članova.


’’Edukacija plesnih stručnjaka je zahvaljujući našem Univerzitetu poboljšana kreiranjem online platforme i taj projekat je uspješno realizovan u protekle tri godine. Pored toga razvili smo module za obrazovanje plesnih sudija, glavnih sudija i delegata. Možemo biti ponosni da smo i BiH ucrtali u svjetsku mapu plesnih dešavanja.’’


Inače BiH je u proteklih nekoliko godina zahvaljujući prof. Srdiću i njegovom djelovanju u IDO-u, dobila organizaciju evropskog i svjetskog prvenstva, kao i godišnje Skupštine IDO.


International Dance Organization (IDO)


30. decembar 2020. godine – Služba za odnose sa javnošću