KOMPANIJA „MAHLE“ OTVORILA VRATA ZA PRAKSU STUDENTIMA „APEIRONA“, A MNOGE ČEKA I ZAPOSLENJE

IMG-caa9e5e2b8760a21948fef0f1669f870-V

Panevropski univerzitet sa gigantom povezala studentkinja-menadžer tri pogona


Zahvaljujući sporazumu o saradnji potpisanom početkom decembra između Panevropskog univerziteta i MAHLE Electric Drives Bosnia, sa predstavništvom u Laktašima, studentima je omogućena praksa u ovoj kompaniji, a zbog velike potražnje za novim radnicima njihovi predstavnici će sa ostalim studentima zainteresovanim za posao obaviti i intervjue. MAHLE je vodeći međunarodni dobavljač za automobilsku industriju sa sjedištem u Njemačkoj i njihovi proizvodi su ugrađeni u svako drugo vozilo širom svijeta. Ostvarili su prodaju u iznosu od skoro 10 milijardi eura i imaju 72 184 zaposlenih.


Glavna poveznica za saradnju bila je upravo studentkinja četvrte godine Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta „Apeiron“ Rada Kovač, koja je inače i mašinski inženjer, a u ovoj gigantskoj njemačkoj kompaniji je programski menadžer tri pogona.


– Najveća potražnja našeg novog partnera je za kadrovima iz oblasti finansijskog kontrolinga, logistike, menadžmenta i inženjerskih disciplina. Naš Univerzitet će pojačati aktivnosti na modernizovanju i prilagođavanju nastavnih planova u skladu sa budućim potrebama, naglasio je rektor, prof. dr Sanel Jakupović.


Rukovodilac postrojenja fabrike MAHLE, Pavel Lah rekao je da se kompanija u BiH širi na 30 000 kvadratnih metara i da zapošljavaju još 450 radnika.