NASTAVNIK APEIRONA UČESTVOVAO NA SEMINARU ZA MLADE RUSISTE U SANKT PETERBURGU

DSC_1781

Iz ruskih naučnih krugova upućene pohvale Panevropskom univerzitetu


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije, Državni institut za ruski jezik. A.S. Puškin i Politehnički univerzitet Petar Veliki u Sankt Petrburgu su u ovom gradu, od 25. do 27. novembra organizovali Omladinski seminar rusista-filologa, na kome je učetvovao i doc. dr Aleksandr Šuklin. U fokusu su bili razgovori o jačanju pozicija ruskog jezika i književnosti u balkanskim zemljama.Organizatori su tokom seminara naglasili da posebno cijene iskustvo univerziteta “Apeiron” u obrazovanju profesora ruskog jezika i književnosti i prevodilaca ruskog jezika, kazao je Šuklin, Rus koji živi u svojoj domovini, u gradu Tjumenu i već godinama na Panevropskom univerzitetu predaje Slavistiku i Rusku književnost.


Od 230 mladih rusista koji su se prijavili za seminar posvećen podršci ruskom jeziku u balkanskim državama, stručnjaci Instituta Puškin odabrali su samo 25 kandidata iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske i Hrvatske. Bosnu i Hercegovinu predstavljala su dva učesnika, oba iz Republike Srpske.  Aleksandr Šuklin je zajedno sa koleginicom sa Univerziteta u Banjoj Luci, mag. Sanjom Miličević prisutnima predstavio istoriju i aktuelno stanje ruskog jezika u Republici Srpskoj i ponudio Institutu Puškin mogućnosti zajedničke saradnje u ovom pravcu. Učesnici su podijelili svoja iskustva i upoznali prisutne sa svojim metodama nastave.


Poznati stručnjaci Instituta Puškin održali su seriju seminara za učesnike i dali preporuke kako povećati efikasnost nastave ruskog kao stranog jezika.2. decembar 2021. godine – Služba za odnose sa javnošću