NA „APEIRONU“ DEKANI SA ŠEST UNIVERZITETA IZ RUSIJE

Konferencija FFN 2015 3

Prva naučna konferencija Filološkog fakulteta Panevropskog univerziteta i
Univerziteta „Lomonosov“ iz Moskve

U organizaciji Fakulteta filoloških nauka Panevropskog univerziteta „Apeiron“ i Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov održana je Prva međunarodna konferencija o temi “NOVO I TRADICIONALNO U TRANSLATOLOGIJI I NASTAVI RUSKOG JEZIKA KAO STRANOG “,u subotu, 7. marta.

Na Konferenciji su učestvovali dekan Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, prof. dr Nikolaj Garbovski, dekan Fakulteta humanitarnih tehnologija Ruskog Novog univerziteta u Moskvi, prof. dr Olga Ivanova, dekan Fakulteta za ruski jezik kao strani Moskovskog državnog univerziteta RKI, prof.dr Marija Esakova, kao i predstavnik Russaradnje Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, profesori sa Magnitogorskog tehničkog univerziteta, Jugozapadnog državnog univerziteta „Kursk“ Rusija, Permske državne farmaceutske Akademije te ataše za kulturu ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

„Veoma uspješna saradnja „Apeirona“ i Univerziteta „Lomonosov“ traje godinama. Studenti Fakulteta filolških nauka Panevropskog univerziteta uvijek su dobro došli u Rusiju. Kod nas usavršavaju ruski jezik i aktivno učestvuju na međunarodnim konferecijama, okruglim stolovima i naučnim diskusijama“, naglasio je prof. dr Nikolaj Garbovski, dekan Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“.

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Petr Ivancov, svečano je otvorio Konferenciju.

„Saradnja Rusije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja, kulture i nauke je veoma dobra, a ova Konferencija je to potvrđuje“, istakao je ambasador.

Petr Ivancov, amsador Ruske Federacije u BiH

Na naučnom skupu učestvovali su i profesori Univerziteta „Sveti Ćirilo i Metodije“ iz Skoplja, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, generalni sekretar Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca Srbije, glavni i odgovorni urednik časopisa Prevodilac.

Preko 75 autora iz Rusije, Grčke, Moldavije, Poljske, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije prezentovali su radove o temi koja je posvećena problemima prevođenja i pitanjima globalnog sistema korišćenja specijalnih on-lajn tehnologija u učenju ruskog jezika kao stranog.

„Univerzitet „Apeiron“ ima potpisane sporazume o saradnji sa Moskovskim državnim regionalnim univerzitetom, Lipeckim državnim univerzitetom i Tambovskim državnim univerzitetom, Ruskim univerzitetom prijateljstva naroda i Državnim univerzitetom ruskog jezika „A.S.Puškin“, Pedagoškim državnim univerzitetom „I.M. Hercena“ u Sankt-Peterburg. Do sada je na ove univerzitete na usavršavannje otišlo 32 „Apeironova“ studenta i vraćaju se sa vrhunskim znanjem ruskog jezika. U Konferenciju posvećenu jeziku naši sudenti su bili uključeni u svim segmentima“, rekla je prof.dr Larisa Čović, dekan Fakulteta filoloških nauka Panevropskog Univerziteta.

Služba za odnose sa javnošću

Blog Attachment