U PRIJEDOR NA PRAKSU STIGLI RUSKI STUDENTI ZAHVALJUJUĆI CENTRU SUNCE I PANEVROPSKOM UNIVERZITETU

RUSKI STUDENTI

Saradnja „Apeirona“ i Moskovskog univerziteta usmjerena mališanima sa poteškoćama u razvoju


Rektor, prorektor, tri dekana i 15 studenata Moskovskog univerziteta za socijalnu psihologiju i pedagogiju na inicijativu „Apeirona“, 22. septembra stigli su u prijedorsku Javnu ustanovu „Sunce“, koja obavlja djelatnost osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju.


Obavljanje prakse ruskih studenata je cilj trodnevne posjete i ona je proistekla iz prijateljskih odnosa i saradnje Panevropskog i Moskovskog univerziteta Ruske Federacije. Ukupno 15 studenata, po pet budućih psihologa, pedagoga i defektologa imaće na raspolaganju veliki izbor pedagoško-didaktičkih metoda u okviru definisanog nastavnog plana i programa.


– Veliko iskustvo i značaj u obrazovanju naših studenata, naročito u pogledu prakse, daje nam saradnja sa ustanovama mimo Rusije i naročito smo zahvalni Univerzitetu „Apeiron“ koji nas je povezao sa „Suncem“ i zajedno nam omogućili praksu. Naši studenti će imati priliku da direktno budu u kontaktu sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju, kazao je akademik Meljnikov Dmitrij Aleksejevič, rektor Moskovskog univerziteta za socijalnu psihologiju i pedagogiju.  


Učenici i nastavnici prijedorskog „Sunca“ za dobrodošlicu, kao domaćini, pripremili su prigodan program svojim gostima, a svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik grada Prijedora, Dalibor Pavlović.


– Ova posjeta će biti pomoć centru i zaposlenima koji će svoja iskustva moći razmijeniti sa ruskim kolegama i svoj rad podići na još viši nivo. Hvala inicijativi „Apeirona“ da naš grad bude domaćin, naglasaio je gradonačelnik.


Prijedlog da saradnja ide ovim tokom, došao je od novoizabranog rektora Panevropskog univerziteta Sanel Jakupovića, koji na tu dužnost stupa od 1. oktobra. Rektor je kazao da je po molbi, koja je na „Apeiron“ stigla od kolega iz Moskve, predložio da glavni i težišni radni program mobilnosti i obavljanje prakse bude realizovan u Prijedoru u okviru Javne ustanove „Sunce“, koja obavlja djelatnost osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju. Jakupović je naglasio da „Sunce“ prema svim relevantnim parametrima predstavlja vodeću obrazovnu ustanovu ove vrste u Republici Srpskoj i jednu od prvih pet javnih ustanova na nivou cijele Bosne i Hercegovine.


Izuzetna zahvalnost dva rektora, banjalučkog i moskovskog, upućena je domaćinu, učenicima, profesorima i ostalim zaposlenima u centru „Sunce“, a naročito doc. dr Slađani Radaković koja kao direktor ovu ustanovu hrabro i predano vodi već skoro deceniju.


– Čast je biti izabran za domaćina ove studijske posjete među tri srodne ustanove. Naši gosti će boraviti u školi, direktno raditi sa učenicima i imati priliku da vide na koji način mi radimo na konkretnim pitanjima sa konkretnim djetetom. Vjerujem da će ovaj vid saradnje, u kojem ćemo razmjenjivati iskustva postati tradicionalan, kazala je direktorica „Sunca“.


Ruski profesori i studenti, nakon „Sunca“ dolaze u posjetu Panevropskom univerzitetu.