ZA UČEŠĆE U OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA VODA „APEIRONU“ ZAHVALNICA VODOVODA

Dekanica Ljiljana i studenti

Za Učešće u obilježavanju Svjetskog dana voda Vodovod Banja Luka je Panevropskom univerzitetu „Apeiron” dodijelio zahvalnicu. Povodom ovog dana važnog za planetu i nas na njoj, nekoliko riječi upućeno je sa našeg fakulteta zdravstvenih naukaSVJETSKI DAN VODA 22.03.2022. god.


Svjetski dan voda obilježava se širom svijeta 22. marta u cilju skretanja pažnje na izuzetnu važnost vode i vodnih resursa. Voda je vrlo važan resurs neophodan za život na Zemlji. Još uvijek svim stnovnicima na ovoj planeti pitka voda nije svima dostupna.


Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana vode potekla je sa Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i održivom razvoju, održane 1992. godine u Rio de Žaneiru. Generalna Skupština UN je usvojila rezoluciju kojom je odredila 22.mart svake godine za Svjetski dan vode.


Vrijednost vode je mnogo veća od cijene – voda ima ogromnuvažnost za našsvakodnevni život, funkcionisanje domaćinstava, proizvodnju i pripremu hrane, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okruženja. Ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, rizikujemo loše upravljati ovim konačnim i nezamjenjivim resursom.


Ove godine u fokusu su podzemne vode, a uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ ističe se kolika je njihova važnost. Uprkos činjenici da podzemne vode ne vidimo, njihov je efekat vidljiv svugdje.


U nekim područjima podzemne se vode prekomjerno koriste, odnosno zahvaća se više vode nego što se obnavljaju putem kiše i snijega. Onečišćenje podzemnih voda veliki je problem za čije rješenje mogu biti potrebne decenije, čak i vijekovi. Na nekim mjestima ni ne znamo koliko se vode nalazi pod našim nogama, što znači da možda ni ne uspijevamo iskoristiti taj vitalni vodni resurs. Uz klimatske promjena, povećanje broja stanovnika i pritisak na eksploataciju prirodnih resursa uopšte, podzemne vode postajat će sve važnije.


Moramo zaštititi podzemne vode od onečišćenja i koristiti ih racionalno i održivo, uravnotežujući potrebe ljudi i planete.


Svojim djelima pokažimo da cijenimo vodu!


Čuvajmo vodu i vodoizvorišta!


Racionalno koristimo vodu!