VRHUNSKI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE I SRBIJE, DIREKTOR RUKOMETNOG KLUBA IZ ZAGREBA I KONDICIONI TRENER RUKOMETAŠA “BORCA” ODRŽALI PREDAVANJE

DSC_0370

Vrhunski reprezentativac Jugoslavije i Srbije, direktor rukometnog kluba iz Zagreba i kondicioni trener rukometaša “Borca” održali predavanje


  • Tokom pandemije organizovala su se takmičenja i u rukometu i u svim drugim sportovima bez obzira na zdravstveno stanje igrača. Generalno u sportu tokom korone nije bilo zaštite sportista i opšte poznato je da je primaran bio profit, rekao je Mladen Bojinović na predavanju koje je sa docentima Nenadom Rađevićem i Vedranom Šupukovićem održao na “Apeironu” 24. marta na temu “Iskustva u održavanju sportske forme u rukometu za vrijeme pandemije Covid-19”.

Mladen Bojinović je bivši vrhunski rukometaš, reprezentativac Jugoslavije i Srbije, igrač španskog Ademar Leona, francuskog Monpeljea i Pariz Sen Žermena. Kroz svoja izlaganja naglasio je da vrhunski sportista nije lako postati.


  • Na tv-u sve izgleda bajkovito i lako. Meni nije bilo. Ja se nisam igrao sa djecom ispred zgrade, a moji treninzi su bili naporni i zahtjevni. Ali, sport izgrađuje ljude na bolje. Kroz karijeru često su mi tražili mane i borio sam se jer sam znao da mogu postati ovo što sam danas. Mnogi su odustali, dodao je Bojinović, Banjalučanima poznatiji kao Baka. Danas je diplomirani trener – 2015. godine diplomirao na Fakultetu sportskih nauka Univerzieta “Apeiron”.

Doc. dr Nenad Rađević, kondicioni trener Rukometnkog kluba “Borac” Banja Luka ističe da se tokom pandemije bilo skoro nemoguće snaći.

  • Te čudesne 2020. godine krećemo sa redovnim pripremama, a ubrzo dolaze testiranja na kovid, izolacije po 15 dana i vrlo neprijatne situacije u kojima se ne daju naznake kako se treba ponašati. Moja ekipa iz takmičarske forme dovedena je u totalnu blokadu i nepoznanicu šta da radimo a da sačuvamo fomu našeg igrača. Od 12,13 sati nedeljnog rada spali smo na nulu. Jedino što sam mogao uvesti bile su vježbe od 45 minuta, ali i na najmanje zahtjevnim poduhvatima dešavalo se da igrači imaju visok puls. Problem je što pojedini igrači i danas imaju posljedice virusa, rekao je Rađević.

Doc.dr Vedran Šupuković, direktor Rukometnog kluba ”PPD Zagreb” osvrnuo se na finansije tokom kovida.

  • Svi zavisimo od nekih izvora novca i mala pomjeranja u novčanim tokovima velikih klubova zadaju katastrofalne probleme. Korona je smanjila dotok novca i pruzrokovala milionske gubitke u eurima. Automatski je došlo do ograničenja i poremećaja u funkcionisanju poslovanja, rekao je Šupuković.

Poentirano je da definitivno tokom pandemije nije bilo preciznih preporuka kako se ponašati na terenu, gdje se nakon izolacija i nekoliko specijalističih pregleda igrači vraćaju sa izgubljenim performansama te da je bilo potrebno vrijeme za strategije.Rečeno je da se uzrok tome može tražiti u nefunkcionalnom organizacionom sistemu.


24. mart 2022. godine

Služba za odnose sa javnošću