APEIRON JEDAN OD PARTNERA EYOFa, NAJVEĆEG SPORTSKOG DOGAĐAJA U BIH

eyof

EYOF 2019 okupiće desetine hiljada domaćih i stranih gostiju u Bosni i Hercegovini

Vučko i Grudvi zajedno na ceremoniji otvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih.

Direktor Evropskog olimpijskog festivala mladih  ‐  EYOF 2019, Senahid Godinjak na Panevropskom univerzitetu „Apeiron“ u Banjoj Luci 22. januara održao je predavanje o najvećem sportskom omladinskom festivalu u Bosni i Hercegovini za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Godinjak je kazao da je oko 1650 članova sportskih delegacija  iz 46 zemalja uzelo učešće u 8 sportova na EYOF‐u 2019, a da će BiH predstavljati oko 35 takmičara.

“Mi smo u finalnim pripremama i borilišta će ubrzo biti potpuno spremna. Interesje ogroman i u zemlji i van nje i ugostićemo veliki broj ljudi. To nam je zadalo obavezu da sve ovo predstavimo u što boljem svjetlu. Evropi ćemo poslati jednu novu sliku Bosne i Hercegovine. Vlada Republike Srpske odredila je 1,5 milion maraka za potrebe EYOF‐a  i hvala svima kojisu nam pomogli,” rekao je Senahid Godinjak.

Na predavanju je svoja iskustva prenio i Željko Panić, najbolji plivač BiH, a o bezbjednosti samog događaja govorio je prof. dr Relja Kovač, menadžerza bezbjednost EYOF‐a 2019 i profesor na Fakultetu sportskih nauka univerziteta „Apeiron.

EYOF 2019 održaće se u periodu od 9. do 16. februara 2019. godine. Ceremonija otvaranja predviđena je za 10. februar i održaće se na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović  Hase“ na Koševu, gdje  će se sresti nezaboravni „Vučko“ iz 1984. godine i „Grudvi“, maskota EYOF‐a 2019. Ceremonija zatvaranja održaće se u Istočnom Sarajevu, na stadionu Fudbalskog kluba „Slavija“.

EYOF 2019 je u sastavu Evropskog olimpijskog komiteta, a domaćini ovog zimskog omladinskog festivala su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. 

Na EYOF‐u 2019 sportisti  će se takmičiti u zimskim sportovima poput alpskog skijanja, biatlona, skijaškog trčanja, umjetničkog klizanja, hokeja na ledu, karlinga i brzog klizanja na nekoliko borilišta u Sarjevu i Istočnom Sarajevu.

Univerzitet “Apeiron” je jedan od partnera EYOF‐a 2019. Dekan Fakulteta sportskih nauka prof. dr Velibor Srdić i zamjenik direktora Evropskog omladinskog olimpijskog festivala ‐ EYOF 2019 Natko Sudžuka potpisali su Sporazum o saradnji krajem novembra 2018. godine i obuhvata različite edukativno‐poslovne aktivnosti u cilju uspješne pripreme za organizaciju i održavanje Festivala. 

23. januar 2019. godine – Služba za odnose sa javnošću