APEIRONOVI STUDENTI SA KOLEGAMA IZ KOLUMBIJE, JAPANA, TURSKE NA FESTIVALU RUSKOG JEZIKA U BUGARSKOJ

Festival ruskog jezika1

Fondacija Ruski mir iz Moskve u Bugarskoj je organizovala Međunarodni festival ruskog jezika pod nazivom „Друзья, прекрасен наш союз”, od 9. do 14. septembra u Kitenu. Na Festivalu su učestvovali studenti iz 25 zemalja svijeta i 9 studenata Fakulteta filoloških nauka Univerziteta “Apeiron”.

“Ovaj studentski festival je kreativna i edukativna platforma na kojoj učesnici dobijaju priliku da unaprijede svoje znanje ruskog jezika u komunikaciji uživo, da pokažu svoje talente, razmijene mišljenja i pronađu istomišljenike”, kazala je dekan Fakulteta filoloških nauka, prof. dr Larisa Čović. Profesorica je naglasila da je Festival proslava prijateljstva, međusobnog razumijevanja i prilika za upoznavanje ruske kulture i umjetnosti.

Svakodnevno su studenti iz Poljske, Slovačke, Mađarske, Belgije, Austrije, Rumunije, Turske, ali i dalekog Japana, pa čak i iz Kolumbije razgovarali na ruskom jeziku i pratili sadržajni program.

“Na svakom koraku čuo se ruski jezik i studenti različitog znanja jezika sklapali su nova prijateljstva. Grupni rad za nas je bio organizovan u radionicama po sopstvenom izboru: pozorište, ples, pjevanje, gluma i recitovanje poezije. Profesori i pedagozi koji rade na fakultetima u Rusiji učili su nas kojim vježbama da se pripremamo za scenski nastup. Kroz skoro pa individualni pristup svakom studentu dobili smo korisne savjete koje možemo primijeniti u svakom javnom nastupu”, kazala je Bojana Živanović, studentkinja Fakulteta filoloških nauka.

Festival je završen krunom zajedničkog rada, scenskim nastupom, koji je opravdao sav studentski trud i zalaganje. „Ovakvi utisci i životne lekcije pamte se cijeli život, a ruski jezik se daleko lakše usvaja kroz ovakav Festival, koji pored jezika promoviše i druženje“, dodala je Bojana.

19. septembar 2019. godina – Služba za odnose sa javnošću