APEIRONU DODIJELJEN PROJEKAT ZA BEZBJEDNIJI SAOBRAĆAJ BIJELJINE

APEIRONU DODIJELJEN PROJEKAT ZA BEZBJEDNIJI SAOBRAĆAJ BIJELJINE

Naučnoistraživačkom institutu Panevropskog univerziteta “Apeiron” u proceduri javnih nabavki dodijeljen je projekat izrade studije Provjera bezbjednosti saobraćaja Majevičke ulice u Bijeljini. Projekat finansiraju Grad  Bijeljina i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, u paritetu od 50%.


Majevička ulica je jedna od glavnih, odnosno primarnih gradskih ulica koja povezuje saobraćaj tranzitnog dijela grada i samog centra grada.


Raskrsnica ulica Majevička, K. Milice i D. Tucović

Projekt menadžer, prof. dr Danislav Drašković, prodekan Saobraćajnog fakulteta  8. januara u Bijeljini  je prezentovao radnu verziju studije zaintersovanim ciljnim, posebno ekspertskim grupama i građanima, nakon čega je i završen projekat provjere bezbjednosti.


„Projektovani su novi režimi saobraćaja u raskrsnicama koje tvori Ulica Majevička i idejna rješenja tzv. integrisanih ulica. Na ovakvim površinama pješaci i biciklisti se dominantno ponašaju, a motorna vozila “gostuju”, uz kretanje brzinom ne većom od brzine pješaka (10 km/h)“, kazao je Drašković. Dodao je da je posebno posvećena pažnja izmjeni režima saobraćaja raskrsnice Majevičke, Ulice kneginje Milice i Dimitrija Tucovića, koja prema statistici saobraćajnih nezgoda predstavlja opasno mjesto. Projektom je pojednostavljen saobraćaj navedene raskrsnice, sa posebnim osvrtom na štićenje pješaka.


Primjer štićenja pješačkog prostora

3D pješački prelaz

“Institut je i u 2021. godini nastavio realizaciju započetih aktivnosti iz prethodne godine, kada smo intenzivirali partnerske odnose sa lokalnim zajednicama, privrednim društvima i upravnim organizacijama u cilju uključivanja u razvojne projekte, naročito u području saobraćajnog inženjerstva, sportskih i zdravstvenih nauka. Rezultat toga su i projekti realizacije saobraćajnih studija za potrebe dvije lokalne zajednice u Republici Srpskoj – Bijeljine i Višegrada, kao i izrada studije iz bezbjednosti saobraćaja u partnerstvu s Agencijom za bezbjednost saobraćaja. Ove godine očekujemo povećan angažman Instituta u području razvoja projekata iz ICT tehnologija, sportskih nauka  i ekonomije”, izjavio je direktor Instituta prof. dr Sanel Jakupović.


27. januar 2021. godine – Služba za odnose sa javnošću