APEIRONU NOVAC OD GRADA BANJALUKA

foto djeca

Projekat usmjeren na preventivno djelovanje zaštite zdravlja djece

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Grada Banja Luka Univerzitetu „Apeiron“ sredinom septembra odobrilo je finansijka sredstva za sufinansiranje projekta „MONITORING FIZIČKOG I MOTORIČKOG RAZVOJA DJECE PREDŠKOLSKOG I DJECE MLAĐEG ŠKOLSKOG UZRASTA.“

Ovo je projekat Fakulteta sportskih nauka Panevropskog univerziteta „Apeiron“, a rukovodilac je prodekan, prof. dr Osmo Bajrić.

Sa fakulteta kažu da je  predmet istraživanja morfološki i motorički status i prisustvo tjelesnih deformacija lokomotornog sistema djece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Osnovni cilj istraživanja predstavlja utvrđivanje morfoloških karakteristika kao i procjena držanja tijela i identifikacija deformiteta kičmenog stuba i stopala djece pomenutog uzrasta.

Istraživanje je zamišljeno kao jednogodišnja empirijska studija transverzalnog karaktera. Uzorak ispitanika obuhvatio je oko 700 djece.

Rezultat dobijen ovim istraživanjem ponudiće kvalitetnije informacije o statusu djece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, na osnovu čega se može sagledati realno stanje ispitivane populacije ispitanika i na osnovu toga preventivno djelovati u cilju zaštite zdravlja djece.

2. oktobar 2020. godine – Služba za odnose sa javnošću