DANI INKLUZIVNOG SPORTA NA APEIRONU

dani-sporta-1

Fakultet sportskih nauka i Specijalna olimpijada BiH u sportskoj manifestaciji

Panevropski univerzitet ’’Apeiron’’ Banja Luka i Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine 2. juna organizuju sportsku manifestaciju ’’Dani inkluzivnog sporta na Apeironu’’. Svečano otvaranje i defile učesnika planirano je u 10:15 časova na otvorenom terenu ispred Univerziteta.

U fiskulturnoj sali SŠC ’’Gemit-Apeiron’’ Banja Luka i na plaži ’’Vrbas’’ (kod Zelenog mosta) biće organizovana sportska inkluzivna takmičenja u košarci, fudbalu, odbojci, stonom tenisu, kao i poligon spretnosti za djecu od dvije do sedam godina (program ’’Mladi sportisti’’). Takmičenja počinju u 08.30 i odvijaće se do 13:30.

– Cilj manifestacije je da se šira društvena, naučna i stručna javnost aktivnije uključi u poboljšanje kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama, kao i da se lica koja direktno rade sa onima koji se bave sportskim aktivnostima dodatno edukuju i steknu neophodna iskustva za daljnje aktivnosti, naglasio je doc. dr Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka.

Na takmičenja su prijavljeni učenici Centra ’’Zaštiti me’’ Banja Luka, JU Centar ’’Sunce’’ Prijedor, Klub specijalnih sportova ’’Banja Luka’’, te osvajači medalja i finalisti nedavno održane Specijalne olimpijade u Austriji kao i učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola. Volontersku podršku čine studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta „Apeirona“, sa kojima je 29. maja održan edukativni seminar za inkluzivni sport.

Navedene programske aktivnosti su rezultat uspješne realizacije projekta Specijalne olimpijade BiH, Fakulteta sportskih nauka Panevropskog univerziteta’’Apeiron’’ Banja Luka i UNICEF-a.

Organizatori su istakli da je primarno da se za djecu i omladinu sa posebnim potrebama obezbijedi prostor za prezentaciju dostignuća i omogući njihovo aktivno učešće u svim sportskim granama. Manifestacija se održava i u sklopu ’’Evropske sedmice fudbala’’. Posebno će se i sprovesti morfološka, motorička i funkcionalna dijagnostika sportista sa posebnim potrebama – učesnika Zimskih olimpijskih igara Specijalne olimpijade u Austriji.