DOBILI SMO NAJVEĆU NAGRADU – DJEČIJI SREĆAN OSMIJEH

dani-sporta-1

“Apeiron” i Specijalna olimpijada BiH organizovali Dane inkluzivnog sporta

Panevropski univerzitet ’’Apeiron’’ Banja Luka i Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine 13. juna   organizovali su treću godinu zaredom sportsku manifestaciju ’’Dani inkluzivnog sporta na Apeironu’’.   Inkluzija podrazumijeva uključivanje djece u svakodnevne aktivnosti bez obzira na stepen njihovog motoričkog, kognitivnog i biološkog razvoja. Na inkluzivnom takmičenju u košarci, fudbalu i stonom tenisu učestvovali su učenici JU Centar ’’Sunce’’ Prijedor, Centar ‘’Zaštiti me’’ Banja Luka, Klub specijalnih sportova Banja Luka, Udruženje roditelja i lica sa posebnim potrebama ‘’Hrabro srce’’ Banja Luka, Udruženje ‘’Neven’’ Prijedor, Predškolska ustanova ‘’Marija Mažar’’ Banja Luka, Klub specijalnih sportova Tuzla, STK invalida ‘’Banja Luka’’, kao i učenici SŠC „Gemit‐Apeiron“ i studenti Univerziteta „Apeiron“.   Obavljena su i antropometrijska mjerenja i testiranje motoričkih sposobnosti učesnika. Pored ovih takmičarskih aktivnosti, u programu „Mladi sportaši“ organizovani su treninzi za djecu obdaništa „Marija Mažar“, gdje su djeca pokazivala svoje vještine na poligonu spretnosti. Fondacija ‘’Idriz Jakupović’’ poklonila je učesnicima košarkaške lopte, a u septembru  će ih obradovati ruksacima. Vitinka je za sve učenike obezbijedila vodu.

Našem događaju i mališanima ispred Fudbalskog saveza Republike Srpske pridružio se generalni sekretar Goran Ćejić.

Volontersku podršku dali su studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta „Apeiron. Prof. dr Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka naglasio je da je cilj manifestacije aktivnije i šire uključivanje društvene, naučne i stručne javnosti u poboljšanje kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama.

Mališani iz Javne ustanove „Sunce“ iz Prijedora Dragana i Bojan, nisu krili oduševljenje što već tri godine imaju priliku učestvovati, takmičiti se i družiti. „Igramo se i takmičimo, moj tim voli pobjeđivati. Bio sam i prošle godine na istom ovom događaju, bilo je sjajno. Sad uživam sa svojim starim i novim drugarima“, kazao je Bojan.

„Djeca sa umanjenim sposobnostima u sportskim aktivnostima mogu da učestvuju ravnopravno i imaju isto mjesto u društvu kao i ostali. Svrha nije bila pokazati ko je bolji, a ko lošiji, već omogućiti omladini da pokažu svoja dostignuća“, kazala je Kada Delić Selimović, direktor Specijalne olimpijade BiH i nastavnik Fakulteta sportskih nauka Univerziteta „Apeiron“ Fakulteta sportskih nauka.

Organizatori su istakli da je primarno da se za djecu i omladinu sa posebnim potrebama obezbijedi prostor za prezentaciju dostignuća i omogući njihovo aktivno učešće u svim sportskim granama.

Banja Luka, 13. jun 2019. godina – Služba za odnose sa javnošću