NAŠ PROFESOR NA JEDNOM OD NAJZNAČAJNIJIH EKONOMSKIH SKUPOVA JUGOISTOČNE EVROPE

Velibor Peulić, profesor Univerziteta „Apeiron“ učestvovao je na Konferenciji o ekonomiji, koju je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, 24. i 25. oktobra 2019. godine u hotelu Splendid u Bečićima.

U radu jednog od najznačajnijih ekonomskih skupova jugoistočne Evrope učestvovalo je preko 600 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti. Tema ovogodišnje Konferencije „Sinergija – ključ uspjeha regiona“, akcenat je stavila na regionalnu saradnju kao nezaobilazan faktor jačanja stabilnosti, konkurentnosti i ekonomskog kapaciteta regiona Zapadnog Balkana.

Angelina Živković, državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Saša Dalipagić, zamjenik ministra za komunikacije i saobraćaj Bosne i Hercegovine, Velibor Peulić, profesor Panevropskog univerziteta „Aperion“ i Bojan Rosi, dekan Fakulteta za logistiku Celje, Univerziteta u Mariboru, drugi dan Konferencije na panel diskusiji razgovarali su o pitanjima da li je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir opredijeljeno dovoljno novca za razvoj saobraćajne infrastrukture i koliko je važno sinhronizovano djelovati unutar Regiona u oblasti saobraćaja. Moderator je bila Anja Kossik, urednica austrijskog časopisa „Saobraćaj“.

U fokusu ove diskusije bila je saobraćajna infrastruktura – pokazatelj (ne)razvijenosti regiona, obrazovanje, zapošljavanje i demografski trendovi, te digitalizacija i inovacija kao razvojna šansa.

Pogledajte video ovdje.

„Saradnja na polju saobraćajnog povezivanja se nameće kao imperativ, dok značaj usaglašenog razvoja saobraćajne mreže u regionu potvrđuje i nedavno osnivanje Transportne zajednice za Zapadni Balkan. Završetkom planiranih infrastrukturnih projekata aspekt privlačenja stranih direktnih investicija dobiće svoj puni intenzitet i značaj za podizanje konkurentnosti privreda regiona. To je i razlog zašto se Agenda povezivanja nalazi visoko na listi prioriteta Berlinskog procesa“, poruka je profesora Velibora Peulića koji je predstavljao naš Univerzitet na ovom skupu.