NAŠA PROFESORICA LAUREAT ČASOPISA „RUSKA NOVINA“

milena-aleksic

Časopis «Российская газета» je sa Vladom Moskve sproveo XIX međunarodni Puškinski konkurs za nastavnike ruskog jezika, a naša profesorica Milena Aleksić jedan je od laureata, dobitnika nagrade u kategoriji najtalentovanijih i najenergičnijih pedagoga-rusista izvan granica Ruske Federacije.

Milena Aleksić predstavljala je Srbiju i Panevropski univerzitet „Apeiron“.

Tokom prethodnih 18 godina preko 6000 nastavnika učestvovalo je na ovom konkursu, a 900 njih su postali laureati i eksperti časopisa «Российская газета».

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je била «220: Пушкин под напряжением. Памятник или блогер? Не мешают ли классики учить русский новому поколению?»

Šestog juna navršilo se 220 godina od rođenja Aleksandra Sergejeviča Puškina, utemeljivača savremenog ruskog jezika. Ako bi Puškin živio u današnje vrijeme, da li bi bio bloger sa stotinama hiljada pratilaca? Njegovi stihovi, pisma, epigrami, posvete u djevojačkim spomenarima su precizne i snažne, mnoge od njih mogu se uporediti sa savremenim blogovima. A sve češće se čuje mišljenje da današnjim učenicima brat Puškin nije razumljiv i blizak, da je jezik klasike komplikovan i dosadan generacijama koje su odrasle na stripovima, Instagramu, YouTube-u. Pitanje za nastavnike je bilo: Da li se slažete sa tim? Uspijevate li da ubijedite svoje studente da internet i tržni centri nisu glavni izvor u učenju ruskog jezika?

12. jun 2019. godina – Služba za odnose sa javnošću