УЧЕНИЦИ „ГЕМИТА“ И ПРОФЕСОРИЦА ТАЊА „КРВАВОМ КОЗАРОМ“ РАСПЛАКАЛИ ПУН АМФИТЕАТАР

„Дане сјећања обиљежавамо у свијетлој Недјељи и радујући се Васкрслом Христу, данашње сабрање посвећујемо свим српским жртвама и Светим мученицима од Косова до Јадовна“, поручила је Тања Анчић Милијашевић

Дани сјећања на жртве Другог свјетског ратa

Професорицa српског језика Средњошколског центра „Гемит-Апеирон“ Тања Анчић Милијашевић заједно са својим ученицима 28. априла припремила је програм који ће се памтити, а поводом обиљежавања Дана сјећања на невине српске жртве у Другом свјетском рату. Пред публиком је премијерно приказан и документарни филм „Из смрти у живот“, идејног творца професорице Тање, а у продукцији професорице Милане Томић. Несебичну помоћ при организацији пружила је и професорица Босиљка Радосавац те остали професори.

„Ученици ове школе од 2015. године активно учествују у обиљежавању Дана сјећања на жртве Јасеновца и на све невино пострадале српске жртве у Другом свјетском рату у НДХ.

Дане сјећања обиљежавамо у свијетлој Недјељи, и радујући се Васкрслом Христу, ово данашње сабрање посвећујемо свим српским жртвама и свим Светим мученицима од Косова до Јадовна. Будући да се Срби налазе међу оним европским народима који су у 20. вијеку имали највише људских жртава, нашим сабрањем жељели смо указати колико је велика ствар памћење, и наше, а поготово Божије. То је памћење и живот у Христу које нас оспособљава за заједничку вјерност према нашим жртвама“ нагласила је Тања Анчић Милијашевић.

Додала је да филмом „Из смрти у живот“ и изложбом фотографија под насловом „Стазама козарачке дјеце“, која је у 80. годишњици од Офанзиве на Козару посвећена дјеци Козаре, поручују да с надом у Васкрслог Христа и с надом у човјека који има невјероватне могућности, да прашта и воли, свијет може постати боље мјесто за живот.“

У бањалучком Дому омладине 29. априла организована је смотра стваралаштва ученика осам бањалучких средњих школа о теми „Kултура сјећања и памћења“ на којој је припремљен програм о страдању српског народа у Другом свјетском рату. На смотри су наступили и ученици Средњошколског центра „Гемит-Апеирон“.

Смотра је организована под покровитељством Републичког педагошког завода, уз подршку ресорног министарства и Kабинета предсједника Републике Српске.

Blog Attachment