Učestvujte u anketi prof. dr Nere Zivlak Radulović -Mentalno zdravlje u situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID – 19

covid-19

Proteklih nekoliko mjeseci suočeni smo, za sve nas, novom situacijom. Pandemija COVID 19 virusa nova je pojava i za medicinske radnike širom svijeta. Njen agresivan pristup i brzo širenje dodatno usložnjava situaciju.

Stanovništvo je u veoma kratkom roku, dobilo mnogo upozoravajućih informacija o opasnostima koje donosi pandemija. Uvođenje vanrednog stanja, mjera izolacije, obaveza nošenja maski i rukavica, ograničeno kretanje i sl. stvorili su strah i neizvjesnost kod stanovništva jer je ovo ipak situacija sa kojom se do sada nismo susretali.

Uporedo s tim sve evidentniji je i porast zahtjeva za očuvanje fizičkog zdravlja. Kada je u pitanju mentalno zdravlje Svjetska zdravstvena organizacija i stručna javnost navode da „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“.

Stručni timovi, kao i u svim kriznim situacijama, tako i u ovoj treba spremno da dočekaju ovu situaciju i onima kojima to treba pruže adekvatne psihološke odgovore. U javnom mentalnom zdravlju, glavni psihološki uticaj, do danas, jesu povećane stope straha ili anksioznosti. S obzirom na mjere fizičke distance, karantine i njezini učinci na uobičajene aktivnosti, rutinu ili sredstva za život mnogih ljudi, očekuje se porast stepena usamljenosti, depresije, štetnog uživanja alkohola i droga, te samopovređivanja ili samoubilačkog ponašanja.

S tim u vezi pripremili smo vam nekoliko osnovnih pitanja posredstvom kojih je moguće utvrditi dosadašnji uticaj pandemije na pojedine ljude.

Klikom na riječ anketa možete odgovoriti na pitanja. Anketa je anonimna. Hvala Vam.

ANKETA