ODRŽANA KONFERENCIJA „SMEs GO DIGITAL – DIGITALNA TRANSFORMACIJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA“ I MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP EDASOL 2024

DSC_6843


ODRŽANA KONFERENCIJA „SMEs GO DIGITAL – DIGITALNA TRANSFORMACIJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA“ I MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP EDASOL 2024




Danas je u prostorijama Panevropskog univerziteta „APEIRON“ u Banjoj Luci održana Konferencija „SMEs GO DIGITAL – Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća“, kao i Četrnaesti međunarodni naučni skup o ekonomskom razvoju i životnom standardu – EDASOL 2024. Organizator konferencije je Razvojna agencija grada Prijedora „PREDA“, u saradnji sa projektnim partnerima: Udruženjem drvoprerađivača „Klaster DRVO-PD“ i Panevropskim univerzitetom „APEIRON“.


Konferencija “SMEs GO DIGITAL” je dio projekta “REPRO digitalna transformacija sektora drvoprerade (REPRO DI)” podržanog u okviru šireg projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini / EU4DigitalSME”, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.


Cilj “REPRO DI” projekta jeste ubrzanje tehnološke i digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća (MSP), kako bi se ublažili uticaji COVID-19 na ekonomiju BiH, a realizuje se od novembra 2023. do avgusta ove godine.


Digitalna transformacija postaje nezaobilazna za održavanje konkurentnosti i ostvarivanje poslovnog napretka u malim i srednjim preduzećima (MSP). Uvođenje novih tehnologija omogućava preduzećima da optimizuju procese, smanje troškove i poboljšaju efikasnost. Prema istraživanjima, preduzeća koja su usvojila digitalne strategije bilježe značajan rast u prihodima i tržišnom udjelu. Digitalizacija ne samo da pomaže preduzećima da unaprijede produktivnost, već im omogućava i bolje pozicioniranje na globalnom tržištu. Stoga je Konferencija „SMEs GO DIGITAL“ predstavljala izuzetnu priliku priliku za MSP da se upoznaju s najnovijim tehnologijama i strategijama digitalne transformacije i primjerima dobre prakse.


Konferencija je okupila veliki broj predstavnika malih i srednjih preduzeća, organizacija za podršku poslovanju, stručnjaka iz oblasti digitalne transformacije, te drugih relevantnih aktera. Cilj ovog događaja bio je poboljšanje pristupa relevantnom znanju i stručnosti, promocija praktičnih alata i primjera digitalne transformacije u MSP, te uspostavljanje kanala informisanja sa specifičnim ciljnim grupama i potencijalnim korisnicima.


Konferencija je započela uvodnim obraćanjima, među kojima su se našli prof. dr Sanel Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta „APEIRON“,, Aleksandar Drljača, v.d. direktora Razvojne agencije grada Prijedora „PREDA“ i Goran Vučić, šef kabineta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske.


Prof. dr Sanel Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta „APEIRON“, naglasio je važnost digitalne transformacije u pokretanju ekonomskog rasta, poboljšanju životnog standarda i jačanju konkurentnosti.


Takođe, izrazio je veru da će rezultati ove konferencije imati značajan uticaj na oblikovanje budućnosti našeg regiona, te je izrazio radost zbog nastavka promocije akademske izvrsnosti i saradnje u godinama koje dolaze.


Aleksandar Drljača, v.d. direktora Razvojne agencije grada Prijedora „PREDA“, u svom uvodnom obraćanju istakao je značaj ovog događaja za mala i srednja preduzeća (MSP) u našem regionu. Naglasio je da digitalna transformacija nije samo trend, već neophodan korak ka održivom rastu i razvoju preduzeća. Takođe, izrazio je zahvalnost donatorima i partnerima koji su omogućili realizaciju ovog projekta, te nadu da će konferencija donijeti konkretne rezultate i podstaknuti MSP na usvajanje digitalnih tehnologija.


Tokom događaja, učesnici su imali priliku slušati zanimljive prezentacije i stručne radove na temu digitalne transformacije. Adis Burazerović, direktor tehnologija Publicis Sapient iz Londona, održao je prezentaciju na temu „Premošćavanje digitalnog jaza: Osnaživanje kroz digitalnu transformaciju“, dok je Krunoslav Ris iz Osijeka govorio o strateškom pristupu digitalnoj transformaciji.


Panel diskusije su obuhvatale ključne teme o važnosti digitalizacije u težnjama ka ubrzanom rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i opštem poboljšanju poslovnih mogućnosti svakog preduzeća kroz usvajanja digitalne transformacije u poslovanju.


U prvom panelu pod nazivom „Značaj digitalizacije za ubrzani rast i razvoj MSP“ učestovali su:


• Milka Latinčić, načelnica Odjeljenja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništvo, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske


• Duško Barić, direktor Agencije za IKT Republike Srpske


• Nikolina Dorontić, Centar za digitalnu transformaciju PK RS


• Aleksandar Crnovčić, direktor prodaje, LANACO Company



Učesnici drugog panela pod nazivom “Podizanje performansi kompanije kroz digitalnu i poslovnu transformaciju – Inovacije, reaktivni i kreativni modeli ponašanja proizvodnih kompanija i kreiranje dodatne vrijednosti” bili su:


• Dragoslav Šiljak, Masterwood d.o.o. Prijedor


• Radenko Stanić, SimpleX d.o.o. Banja Luka


• Maja Pejaković, VIS d.o.o. Banja Luka


Paralelno sa konferencijom održan je i Četrnaesti međunarodni naučni skup o ekonomskom razvoju i životnom standardu – EDASOL 2024 sa fokusom na „Digitalizaciju i digitalnu transformaciju društva i privrede na Zapadnom Balkanu“. Konferencija je okupila učesnike iz akademske i stručne zajednice iz sedam zemalja – Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Engleske, Turske i Jamajke. Tokom cjelodnevnog rada, autori su predstavili ukupno 27 radova u kojima su prikazana najnovija istraživanja i saznanja u oblasti digitalizacije i njenog uticaja na mala i srednja preduzeća i društveno-ekonomski razvoj. Konferencija je pružila jedinstvenu platformu za stručnjake da podijele svoja znanja i iskustva, te razmijene ideje o izazovima i mogućnostima koje donosi digitalizacija u regionu Zapadnog Balkana.


Spajanjem ove dvije konferencije u jedan događaj pružena je prilika za razmjenu znanja, ideja i rezultata između nauke i privrede.




14. jun 2024. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs