Najnovija postignuća i iskustva istraživača iz Rusije, Južne Afrike, Estonije i zemalja iz okruženja predstavljena na skupu “Apeirona” ITeO 2024

1


Najnovija postignuća i iskustva istraživača iz Rusije, Južne Afrike, Estonije i zemalja iz okruženja predstavljena na skupu “Apeirona” ITeO 2024




“Već 16 godina Akademija nauka i umjetnosti RS pokrovitelj je ove veoma prestižne konferencije”, poruka je akademika Dragoljuba Mirjanića


Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta „Apeiron“ u petak, 27. septembra, bio je domaćin naučnim radnicima iz Estonije, Južne Afrike, Rusije i zemalja okruženja, koji su svoja postignuća predstavili na 16. međunarodnoj naučnoj konferenciji IteO, Informacione tehnologije za e-obrazovanje.


Konferenciju je svečano otvorio potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik, prof. dr Dragoljub Mirjanić. Akademik je naglasio da je konferencija ITeO jedan od načina da domaći istraživači sa svojim gostima iz Rusije, Južne Afrike, Estonije i zemalja okruženja daju doprinos afirmaciji i razvoju informacionih tehnologija. „Već 16 godina Akdemija je pokroviteljove veoma važne konferencije“, naglasio je akademik Mirjanić.


Skupu se obratio i rektor Univerziteta “Apeiron”, prof. dr Sanel Jakupović. “Sa ovoga mjesta, pozivam naučni i nastavni podmladak Univerziteta „APEIRON“, da zajedno sa starijim kolegama nastave razvijati kvalitet naučnog skupa ITEO u godinama pred nama sa dinamičnim izazovima digitalnih revolucija koje nam tek slijede”, kazao je rektor.


Iz Estonije, (Tallinn University of Technology, Tallinn) kao uvodničar, javila nam se prof. dr Sanja Bauk koja je govorila o kibersigurnosti u pomorstvu. O metodama bezbjednosti u kriptozaštiti, takođe u uvodnom izlaganju, govorio je i Vladimir Mladenović, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, Univerziteta u Kragujevcu.


Odobreno je više od 20 radova za izlaganje, koji su zadovoljili kriterijume Konferencije. Svečano su uručene zahvalnice pokretačima naučne konferencije ITeO i međunarodnog časopisa The Journal of Informational Technology and Applications (JITA): akademiku, prof. dr Dušanu Starčeviću, akademiku, prof. dr Zoranu Ž. Avramoviću, prof. dr Gordani Radić i prof. dr Branku Latinoviću. Ova imena nose zasluge za naučni skup koji već 16 godina nastoji da svoje učesnike upozna sa uticajem naprednih IKT u elektronskom obrazovanju, kao i sa primjenom informacionih tehnologija u svim sferama života, a koji je dao preko 500 naučnih radova.




27. septembar. 2024. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs