DAN RUSKOG JEZIKA NA APEIRONU

DSC_0125

Na Fakultetu filoloških nauka Univerziteta “Apeiron” 11. juna obilježen je Dan ruskog jezika. Svečanost je otvorio rektor, akademik prof. dr Zoran Ž. Avramović i podsjetio na velike riječi Stefana Nemanje. – Ispred Muzeja Republike Srpske stoji spomenik podignut u čast oca Svetog Save na kojem piše: “Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju”, naglasio je rektor.
Prorektor za naučni rad i međunarodnu saradnju prof. dr Sanel Jakupović takođe je naglasio važnost jezika, kulture i tradicije kao medija koji podstiče interkulturalnu razmjenu. Upriličen je omaž na temu “Veliki i moćni” i studenti su recitovali pjesme Aleksandra Puškina i svoje originalne prevode tih pjesama.


Profesor doktor Branimir Čović održao je besjedu na temu “Ruski jezik od A.S. Puškina do danas”.
– Zasigurno ruski “brend” od iskoni do danas, Puškin je ostavio trag koji u jednoj riječi afirmiše ruski jezik, rusku kulturu i umjetnost, kazao je profesor Čović.
Preuzmite besjedu


Putem aplikacije zoom uključio se i doc. dr Aleksandar Šuklin koji živi u Rusiji i predaje na nekoliko fakulteta Ruske Federacije, ali nastavu drži i studentima Fakulteta filoloških nauka Univerziteta “Apeiron”.
Dan ruskog jezika je Međunarodni dan koji je posvećen ruskom jeziku. Ako uzmemo u obzir sve slovenske jezike, ruski je najčešći u cijelom svijetu. Njegova geografska lokacija prevazilazi samu Rusiju, na ovom jeziku se govori na svakom kontinentu na svijetu. Postoji lista od deset jezika koji su najčešći širom svijeta i naravno, tu je veliki ruski jezik.


Ovo je praznik koji je UN osnovao 2010. godine, a u Ruskoj Federaciji počeli su ga obilježavati 2011. godine kao ruski državni praznik. Slavi se 6. juna, na rođendan velikog ruskog pjesnika Puškina.
– Danas je Puškin zasluženo poznat kao pravi tvorac književnog ruskog jezika. Puškin je toliko učinio za ruski jezik da možemo beskrajno govoriti o njegovim zaslugama u ovoj oblasti. Ovog čovjeka mnogi znaju izvan svoje domovine i rado čitaju djela u originalu, pokušavajući da kroz riječi barem malo, ali ipak shvate misterioznu rusku dušu, naglasila je prof. dr Larisa Čović, dekan Fakulteta filoloških nauka.


11. jun 2021. godine