INKLUZIVNI FESTIVAL NA “APEIRONU” IGROM OKUPIO MLADOST IZ 7 GRADOVA

1


Stisak ruke i zagrljaj naših gostiju pokazali su kako su dočekani na Panevropskom univerzitetu
Inkluzivni festival na “Apeironu” igrom okupio mladost iz 7 gradova


Specijalna olimpijada BiH, Univerzitet “Apeiron” i Grad Banja Luka, u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) danas su bili domaćini Festivala “Inclusive Fusion Fiesta” i na sportskim igrama okupili učesnike iz sedam gradova Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Inkluzivne ekipe Banje Luke, Tuzle, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Bosanskog Petrovca i Brčkog na platou Univerziteta “Apeiron” igrale su basket 3X3, stoni tenis i učestvovale u fudbalskom treningu, a bio je organizovan i zdravstveni program. Ovaj projekat, finansiran od strane Ambasade Italije u BiH postavlja inkluziju kroz sport kao ključno sredstvo za spajanje mladih i upoznavanje različitih kultura.


Goste i sve učesnike pozdravili su i poželjeli sreću Milada Šukalo, savjetnik gradonačelnika Grada Banja Luka, prof. dr Sanel Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta “Apeiron”, Samid Šarenkapić, ispred Populacioniog fonda Ujedinjenih nacija i prof. dr Kada Delić Selimović, direktor Specijalne Olimpijade BiH.


Prvo mjesto u takmičarskom dijelu festivala – košarci osvojilo je udruženje “Hrabro Srce” iz Tuzle. Drugo mjesto pripalo je ekipi Istočnog Sarajeva – Udruženje Pale, a za treće mjesto izborio se Sportski savez nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske.


Cilj festivala je promovisanje društvene kohezije, smanjenje predrasuda i podsticanje interkulturalnog dijaloga među mladima iz raznih krajeva naše zemlje. “Cilj je da se svi glasovi čuju, jer se inkluzija živi”, naglasila je prof. dr Kada Delić Selimović, direktorica organizacije zahvaljujući kojoj je čitav projekat i zaživio – Specijalne olimpijade BiH.


Nastavnici i studenti Fakulteta sportskih nauka i drugih fakulteta “Apeiron” univerziteta te učenici SŠC “Gemit-Apeiron” učestvovali su u samoj organizaciji ovog sportskog spektakla te svojim angažmanom svim učesnicima nastojali pružiti toplu i domaćinsku atmosferu. Stisak ruke i zagrljaj naših gostiju na kraju, rekli su da su u tome i uspjeli.
Banja Luka, 26. oktobar 2023. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs