JEDAN OD 15 NAJBOLJIH INOSTRANIH ADVOKATA U SAD, ILIJANA TODOROVIĆ ODRŽALA PREDAVANJE NA “APEIRONU”

DSC_3033

22. maj 2024. godineJEDAN OD 15 NAJBOLJIH INOSTRANIH ADVOKATA U SAD, ILIJANA TODOROVIĆ ODRŽALA PREDAVANJE NA “APEIRONU”
O anglosaksonskom pravu, evropskom-kontinentalnom pravu, o životu iz sudnice i mnogim ličnim iskustvima danas je studentima, nastavnicima i široj javnosti govorila Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, jedan od 15 najboljih inostranih advokata u Sjedinjenim Američkim Državama. Ilijanino gostovanje omogućio je Centar za vođenje karijere Panevropskog univerziteta, kako bi svojim studentima dao šansu da čuju poređenje prava naših prostora i pravnih voda u kojima pliva Ilijana te pojedine konkretne primjere koje je prošla u svojoj karijeri.


Završila je tri master prava u SAD.


  • Saint Louis University School of Law, International law and legal studies · (2013 – 2014);
  • Loyola University New Orleans College of Law Master of Laws (LL.M.) and Certificate in International Legal Studies, Law · (2015 – 2016);
  • Loyola University New Orleans College of Law Master of Laws – LLM, Civil Law · (2017 – 2018).

Između drugog i trećeg mastera 2016. godine iz prvog puta položila pravosudni ispit države New York.


Šanse da strani student to uradi iz prve su, po statističkim podacima Advokatske komore ove države, svega 18 odsto. Taj pravosudni ispit iz prvog puta nisu položile ni osobe poput John F. Kennedyja, mlađeg sina bivšeg predsjednika Amerike.


Nakon što je postala član Advokatske komore države New York, postala je član i Advokatske komore Washington DC i u obje države ima aktivnu advokatsku licencu. Hillary Clinton na primjer, nije uspjela kao Ilijana – iz prvog pokušaja da postane advokat u Washingtonu.


Nakon što je prosjekom 9,98 završila Pravni fakultet u Banjoj Luci, prijavila se za master studije prava u Americi, na nekim od najprestižnijih pravnih fakulteta.


Ilijanina ljubav prema košarci je neopisiva. Zbog toga se odlučuje za Saint Louis University School of Law, kako bi mogla da igra koledž košarku, koja ju je prvobitno i dovela u Ameriku.


Igrala je u najjačoj koledž ligi i pohađala master prava, što se, u istoriji i lige i univerziteta u Sent Luisu nikad prije nije desilo. Američki univerzitet promijenio je pravila zbog njenog talenta.


Uprkos nevjerovatno iscrpljujućem rasporedu treninga i utakmica, 2014. godine je proglašena je za najboljeg master studenta generacije i uručena joj je nagrada “Don King Family Award” za akademski uspjeh, a master je iste te godine završila s velikim počastima.


Pravosudni ispit položila je i u Teksasu i postala licencirani notar kao i medijator za sporazumno rješavanje sporova. Ilijana je osnivač i potpredsjednik Srpske advokatske komore u Americi, koja je pokrenuta prošle godine.


Kada je zbog košarke otputovala na razmjenu studenata u New York, pa za tri nedjelje postala najbolja igračica svog tima, nije ni razmišljala da će ostati u Americi. A treneri i profesori bili su impresionirani njenim košarkaškim umjećem.


Prije odlaska u Ameriku u Banjaluci završila je odličnim uspjehom Gimnaziju, bila izuzetan đak Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, koju je pohađala od prvog do petog razreda i postala učenik generacije po završetku devetog razreda u školi “Jovan Cvijić” gdje je Upravni odbor zbog nje prekršio pravilo pa ju je uprkos činjenici da nije bila njihov učenik od početka školovanja, proglasio najboljom u generaciji.
22. maj 2024. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs