TROFEJ I ZLATNE MEDALJE STUDENTIMA “APEIRONA” NA SAJMU INOVACIJA U SARAJEVU

1


TROFEJ I ZLATNE MEDALJE STUDENTIMA “APEIRONA” NA SAJMU INOVACIJA U SARAJEVU
“INN&TECH”, sedma naučno-stručna konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovacija, inovativnosti i informacionih tehnologija te drugi Sajam inovacija i inovativnosti na kojem su studenti „Apeirona“ nagrađeni zlatnim medaljama i trofejem, održani su 23. januara u organizaciji Centra za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija – CRPIT Sarajevo.


Sajam je obuhvatio učesnike u četiri kategorije: inovatori, studenti inovatori, učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola, a studenti Fakulteta informacionih tehnologija Panevropskog univerziteta „Apeiron“ na čelu sa Danielom Menićaninom, za svoje projekte nagrađeni su u kategoriji studenti – inovatori.


Drugi sajam inovacija i inovativnosti „INN&TECH“ za cilj je imao promovisanje domaćih inovacija i inovatora, kao i pružanje podrške u njihovom nastojanju da svojim idejama pomognu unaprjeđenju privrede. Organizator ističe i da se događajima nastoji razvijati svijest kod mladih ljudi o značaju obrazovanja za tehnička i IT zanimanja, bez kojih danas ne može funkcionisati ni jedan privredni i neprivredni sistem. Podsjećaju da je tržište turbulentno, zahtjevi od proizvoda dosta visoki, a da su nivoi tehnike, tehnologije i organizacije profilisali uslove koje kadrovi moraju ispunjavati.


Sajam i konferencija organizovani su uz podršku i pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo te uz veliku pomoć sponzora, partnera i prijatelja.


Studenti su kroz svoje projekte predstavili inovativna rješenja iz oblasti robotike i upravljanja industrijskim i drugim mašinama. Ovaj uspjeh, kako navode dobitnici nagrada, svakako predstavlja podstrek za dalje istraživanje i razvoj i ističu važnost podrške mladim inovatorima u stvaranju inovativnih rješenja koja mogu doprinijeti društvenom i tehnološkom napretku.
25. januar 2024. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs