DANAS JE SVJETSKI DAN VODA

Untitled


SVJETSKI DAN VODA 2023. POD SLOGANOM „ACCELERATING CHANGE“ – „UBRZAVANJE PROMJENA“Od 1993. godine 22. marta svake godine se obilježava Svjetski dan voda, sa ciljem podizanja svijesti i podsticanja djelovanja za rješavanje krize u snabdijevanju vodom, jer još uvijek 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa sigurnoj vodi.


Svjetski dan voda 2023. govori o „ubrzavanju promjena“ kako bi se riješila kriza s vodom i kanalizacijom.


2015. god. svijet se obavezao na Cilj održivog razvoja (SDG) 6 kao dio Agende 2030 – obećanje da će svi imati sigurno upravljanje vodom i kanalizacijom do 2030. Trenutno smo ozbiljno skrenuli s pravog puta. Milijarde ljudi, veliki broj škola, preduzeća, zdravstvenih centara, farmi, poljoprivrednih gazinstava itd. su sputani jer njihova prava na vodu i sanitarne uslove tek trebaju biti ispunjeni.


Postoji hitna potreba za ubrzanjem promjena – kako bi se prevazišlo „uobičajeno poslovanje“.


Voda utiče na sve, stoga svi trebamo biti dio „ubrzavanja promjena” i svaki pojedinac treba da preduzme nešto po pitanju tih promjena.


Šta možemo učiniti povodom toga?


Mi i naše porodice, škole i zajednice mogu napraviti promjenu u načinu na koji koristimo, konzumiramo i upravljamo vodom u našim svakodnevnim aktivnostima i životima.


Naše obaveze i promjene u pristupu upravljanja vodama će biti dodate obavezama vlada, kompanija, organizacija i institucija.


Ovaj Svjetski dan voda jedinstvena je prilika da se svi ujedinimo oko vode.

Related Blogs