NA SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE STUDENTI ĆE MJERITI KVALITET VAZDUHA

planetearth

Na svjetski dan zaštite životne sredine studenti će mjeriti kvalitet vazduha


Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine koji se obilježava 5. juna, ispred Univerziteta „Apeiron“ dan kasnije, 6. juna od 11 do 13 časova biće postavljena mobilna laboratorija za ispitivanje kvaliteta vazduha Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Studenti Fakulteta zdravstvenih nauka će biti upoznati sa načinom na koji se provjerava kvalitet vazduha.


Ideja o Svjetskom danu zaštite životne sredine je formalizovana na Stokholmskoj konferenciji. Ovaj značajan datum prvi put je obilježen 1974. godine a događaj je prerastao u najveću globalnu platformu za zaštitu životne sredine. „Samo jedna zemlja“ („Only One Earth“) je slogan kampanje za 2022. godinu, sa fokusom na „Živjeti održivo u harmoniji sa prirodom“.


Ovaj Međunarodni dan uključuje vlade, kompanije, nevladine organizacije, škole, poznate ličnosti, gradove i zajednice, podižući svijest i provodeći ekološke akcije sa ciljem zaštite životne sredine.


Svake godine domaćin Svjetskog dana zaštite životne sredine je druga zemlja u kojoj se održavaju zvanične proslave. Zemlja domaćin 2022. godine je Švedska, kada će biti prilika da se prikaže neki od pionirskih radova Švedske na polju životne sredine u posljednjih 50 godina.


Banja Luka, 3. jun 2022. godine.