NAŠ REKTOR NA ŠESTOM EKONOMSKOM FORUMU BOSNE I HERCEGOVINE

Naš rektor na šestom Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine

Prof. dr Sanel Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta 28. juna u Sarajevu učestvovao je na šestom Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine, u čijem fokusu su bili izazovi postpandemijskog, globalno kriznog vremena, te uloga zelenog finansiranja u postizanju ciljeva održivog razvoja u svijetu i Zapadnom Balkanu.


Forum su organizovali Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo, a u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja ovog fakulteta.


O globalnim izazovima govorili su Ismail Serageldin, osnivač i direktor Aleksandrijske biblioteke, dobitnik preko 35 počasnih doktorata, akademik deset svjetskih akademija, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik World Bank (1992-2000), zatim Ismahane Elouafi, glavna naučnica u Organizaciji za hranu i agrokulturu (FAO) Ujedinjenih nacija, James Stewart, predsjednik Uprave Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina i Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH.


Ivana Vojinović, direktorica Centra za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju pri UDGu (Univerzitet Donja Gorica) i bivša generalna direktorica za životnu sredinu u Vladi Crne Gore, Senida Mesi, bivša premijerka Albanije, a danas predsjednica Centra za ekonomski razvoj i okruženje (EDEC) i članica izvršnog odbora Regionalne akademije za demokratski razvoj (ADD), Adnan Delić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, te Jasmin Hošo, CEO kompanije Tondach Bosna i Hercegovina govorili su o mobilizaciji zelenog finansiranja u svrhu obnove i ubrzanja napretka realizacije ciljeva održivog razvoja.


Organizatori ističu da je osnovna ideja Foruma uspostavljanje jedinstvene platforme koja povezuje predstavnike poslovne zajednice, akademije i kreatora ekonomskih politika, kako bi se promovisale preduzetničke inicijative i partnerstva, kultivacije javno-privatnog dijaloga i prezentacije naučnih i tehnoloških rješenja za unapređenje održivog razvoja zemlje i regije.29.jun 2022.godine

Služba za odnose sa javnošću