NOVI PROFESOR U EKONOMSKOJ ŠKOLI U DOBOJU – NAŠ BORISLAV MARIĆ

Borislav Marić

Ekonomska škola u Doboju ove jeseni dobila je kadrovsko pojačanje – profesora ruskog jezika i književnosti Borislava Marića, svršenog studenta Panevropskog univeziteta.

Borislav Marić akademske studije ruskog jezika i književnosti završio je na Fakultetu filoloških nauka u roku sa visokim prosjekom. Diplomirao je u oblasti Lingvokulturologija.


„Želio sam da radim ovaj posao, da prenosim ono što su prenijeli meni. Toliko posvećenosti i ljubavi prema ruskom jeziku daje mi mogućnost da lako zainteresujem one koji od mene uče. Sa svojim učenicima već sam organizovao recital povodom obilježavanja Dana škole“, kaže Borislav.

Kao student učestvovao je na međunarodnim takmičenjima iz ruskog jezika. Njegov rad na temu „Interkulturni dijalog“ objavljen je u Zborniku izabranih radova Ruske Federacije.
Učestvovao je u svim manifestacijama Filološkog fakulteta.Vodio je program posvećen Puškinu pred većinskim ruskim auditorijumom. Čak preuzima i ulogu vodiča gostima koji su sa ruskih univerziteta dolazili u posjetu Banjoj Luci i „Apeironu“.

Danas, pored rada u školi, bavi se prevođenjem i već ima niz priznanja.

Trenutno je na master studijama ruskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta „Apeiron“.


Marić kaže da mu je Univerzitet pružio značajne mogućnosti: putovanje u Rusiju, studijski boravak na Belgorodskom državnom tehničkom univerzitetu „V.G. Šuhov“, učestvovanje u naučnim skupovima, obilaske raznih kulturno istorijskih mjesta, prisustvo koncertima i brojnim književnim večerima.

„Tokom boravka u Rusiji svakodnevno sam komunicirao, slušao predavanja, vodio razne polemike na jeziku koji sam izučavao. Dobio sam snažnu motivaciju kada je u pitanju ruski jezik, jer se naš Fakultet izuzetno zalagao za nas kao studente“, naglasio je ovaj mladi profesor.