NOVI SERTIFIKOVANI PILOTI DRONA
PRVI SERTIFIKOVANI PILOTI DRONA KOJI SU PROŠLI OBUKU SU GRAĐANI, STUDENTI, PRIPADNICI SIPA-E, ZAPOSLENI U JAVNIM I PRIVATNIM PREDUZEĆIMA

dron1 (1)


Novi sertifikovani piloti drona – rezultat projekta Univerziteta „Apeiron“
U subotu, 27. maja završena je edukacija za sertifikovanog operatora/pilota drona u Istočnom Sarajevu, koju je organizovao Odsjek za istraživanja u saobraćajnom inženjerstvu i ostalim tehničkim naukama Naučnoistraživačkog instituta Panevropskog univerziteta „Apeiron“. Prvi sertifikovani piloti drona koji su prošli obuku su građani, studenti, pripadnici SIPA-e, Državne agencije za istrage i zaštitu, zaposleni u javnim i privatnim preduzećima – Šume Republike Srpske, Rafinerija nafte Brod, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, Agencija za kulturno – povjesnu i prirodnu baštinu Jajce, članovi Aero kluba Željava Bihać, članovi Civilne zaštite Gornji Vakuf.


Ista edukacija održana je prošlog vikenda u Banjoj Luci, te u Bijeljini, 12. maja. U skorom narednom periodu „Apeiron“ nastavlja sa obukom i novim polaznicima.


Teorijsko i praktično osposobljavanje letenja dronom obuhvata 20 sati nastave i u potpunosti je u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini i standardima Evropske Unije u oblasti letenja dronom.


Edukacija je otvorena za sve građane starije od 16 godina te za pravna lica i preduzetnike koji žele svojim zaposlenima da obezbijede obuku.


„Ovo je novi projekat, prvi te vrste Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i doprinos je Univerziteta „Apeiron“ legalizaciji i bezbjednosti letenja drona. Na našim prostorima registrovano je oko 300 dronova, što je prema procjeni 10% ukupnog broja letjelica u korištenju bez bilo kakve organizovane edukacije od strane obrazovnih institucija, a to ovakvim aktivnostima poput naše daje sve veći društveni značaj. Univerzitet za obuku posjeduje dronove novije generacije DJI mini DRON, a nastavu izvode međunarodni instruktori za upravljanje dronom,“ naglasio je prof. dr Danislav Drašković, projekt menadžer programa i dekan Saobraćajnog fakulteta Univeziteta „Apeiron“.
1. jun 2023. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs