OBILJEŽEN DAN SLOVENSKE PISMENOSTI

3 (1)


Дан словенске писмености


Kњижевно вече посвећено Сергеју ЈесењинуФакултет филолошких наука Паневропског универзитета „Апеирон“ 24. маја 2023. године обиљежио је Дан словенске писмености и приредио књижевно вече посвећено Сергеју Јесењину, једном од највећих руских и европских пјесника прве половине 20. вијека.


Академик, професор доктор Бранимир Човић одржао је омаж посвећен Сергеју Јесењину, праћен видео-прилозима и фрагментима дугометражног филма „Јесењин“. Своју бесједу посветио је, прије свега, мјесту и значају дјела Сергеја Јесењина у Русији и код нас и излагање је илустровао својим оригиналним преводима најзначајнијих пјесама и поема. Професор је истакао изузетно интересовање на нашим просторима за дјело Сергеја Јесењина, које траје без прекида стотину година.


А све је започело далеке 1922. године преводима двије пјесме, објављене у часопису „Зенит“, још за пјесникова живота, да би година 1966. била крунисана штампањем Сабраних дјела Сергеја Јесењина у 5 томова, а у периоду од 1969. до 1973. године објављена су цјелокулна дјела у 6 књига на српскохрватском језику, и то у 4 издања са тиражом од 20 000 примјерака, што није доживио ни један пјесник, ни прије ни послије њега.


      Професор Човић је посебно истакао велики утицај поезије Сергеја Јесењина на стваралашто многих југословенских пјесника 20. вијека: између осталих на Густава Крклеца, Мику Антића, Стевана Раичковића, Слободана Марковића Марконија. Сви су они својим преводима допринијели популаризацији и рецепцији овог великог пјесника у нашој књижевности. Током омажа студенти, постдипломци и докторанди Катедре за руски језик и књижевност су рецитовали Јесењинове пјесме у оригиналу и у преводу.
25. maj 2023. godine

Služba za odnose sa javnošću
Related Blogs