PROFESOR “APEIRONA” JEDAN OD GOVORNIKA NAJVEĆEG DIGITALNOG REGIONALNOG DOGAĐAJA

1 (5)


Profesor “Apeirona” jedan od govornika najvećeg digitalnog regionalnog događaja
  • Cilj je da sve škole u zemlji budu povezane na širokopojasni internet – jedna je od poruka Digitalnog samita Zapadnog Balkana


Siniša Macan, profesor sajber prava na Univerzitetu “Apeiron” i savjetnik za razvoj elektronskog poslovanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bio je jedan od panelista 6. Digitalnog samita Zapadnog Balkana, održanog u Sarajevu, 4. i 5. oktobra 2023. godine.


Samit je najveći regionalni digitalni događaj o saradnji u oblasti digitalne transformacije, a održao se u organizaciji Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC – Regional Cooperation Council).


Profesor Macan sa još 4 panelista učestvovao je u panel diskusiji pod nazivom STRENGTHENING CYBERSECURITY IN THE WESTERN BALKANS. Na izuzetno posjećenom panelu se diskutovalo o stanju i mjerama koje bi se mogle preduzeti kako bi se podigao nivo informacione bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana. Učesnici panela su se složili da je nedostatak stručnjaka u oblasti informacione bezbjednosti jedan od ključnih problema u svim zemljama i istaknuta je uloga akademske zajednice u prevazilaženju ovog problema. Potrebno je uvoditi programe obrazovanja koji se bave svim aspektima informacione bezbjednosti kako bi se prevazišla situacija u kojoj se i javna uprava, ali i poslovna zajednica i pojedinci bave informacionom bezbjednošću tek kada se desi neki problem.


Inače, na Samitu je učestvovalo preko 100 govornika – predstavnika ministarstava zamalja Zapadnog Balkana, ali i zemalja Evropske Unije, direktora kompanija, predstavnika Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, projekt menadžera i tehničkih eksperata sekretarijata CEFTA iz Brisela, spoljno-trgovinskih komora i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Govorilo se o temama poput: Kako regionalna saradnja jača sajber bezbjednost, Digitalno liderstvo i budućnost upravljanja, Regionalno preduzetništvo i eko sistem, Interoperabinost na Zapadnom Balkanu, Unapređenje e trgovine i mnogih drugih.


Eksperti samita naglasili su da je Balkanu potrebna digitalna zajednica, kao što su energetska i transportna.


“Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, moramo dati sve od sebe da sve škole u zemlji budu povezane na širokopojasni internet” poruka je koja se najglasnije čula.


Ovaj dvodnevni događaj okupio je oko 500 učesnika a u okviru njega održan je EXPO, dio na kojem je predstavljeno 150 kompanija, vodećih u sektoru informaciono komunikacionih tehnologija, uključujući tri najveća telekom operatera iz BiH.


Organizatori ističu da je Samit pokazao da BiH ima snagu i energiju za digitalnu transformaciju.Više o samitu na : https://digitalsummitwb6.com/
https://digitalsummitwb6.com/programme/speakers/page/7/16. oktobar 2023. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs