STUDENTI “APEIRONA” U SARAJEVU OSVOJILI SPECIJALNU NAGRADU ZA NAJBOLJE OCIJENJEN NAUČNOISTRAŽIVAČKI RAD

за Глас


Studenti „Apeirona“ u Sarajevu osvojili specijalnu nagradu za najbolje ocijenjen naučnoistraživački radTim mladih inovatora oduševio žiri i učesnike festivala inovacijom namijenjenom za djecu s poteškoćama u razvojuStudenti Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta „Apeiron“ Daniel Menićanin, Jelena Radanović, Nikola Račić i Zoran Glamočak osvojili su specijalnu nagradu „Dr Branislava Peruničić“ za najbolje ocijenjen studentski rad na Sarajevo Innovations Festival, 28. oktobra 2023. godine. Njihov projekat – RC platforma kontrolisana pomoću PlayStation 4 kontrolera ocjenjivali su acc. dr sc. Branislava Peruničić, profesor emeritus na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i akademik Akademije nauka i umjetnosti BiH, ostali članovi žirija i svi učesnici festivala. Dodjeljivane su i pojedinačne nagrade drugih kategorija, ocijenjene samo od strane žirija.


Ekipi „Apeirona“ nagradu je uručila lično porfesorica Peruničić, a pohvale su dobili i od Maje Tursunović, direktorice Telemach Fondacije – pokrovitelja festivala.


„Maja Tursunović istakla je impresivan multidisciplinarni karakter našeg projekta jer smo objedinili vještine iz područja programiranja, robotike i medicine i uspješno ostvarili ambiciozan projekat koji ima cilj prvenstveno da poboljša život djece s poteškoćama u razvoju. Svrha inovacije je da unaprijedi motoričke sposobnosti i njihovo emocionalno stanje pružajući im mogućnost upravljanja formulom. Na festivalu je primijećeno da smo u fokus stavili svjetliju budućnost djece kojima je potrebna podrška“, rekao je Daniel Menićanin.


Ove godine izlagači su bili studenti iz cijele Bosne i Hercegovine koji su u prethodnom periodu vrijedno radili na svojim naučnoistraživačkim dostignućima.


Sarajevo Innovations Festival već sedam godina organizuje STELEKS, Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Predstavlja smotru studentskih radova, mladih inovatora iz oblasti elektrotehnike, informacionih tehnologija, mašinstva i drugih srodnih oblasti. Događaj su podržale vodeće IT kompanije u BiH.
6. novembar 2023. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs