SVJETSKA PLESNA ORGANIZACIJA ZA PREDSJEDNIKA PONOVO IZABRALA NAŠEG DEKANA

Velibor Srdić_IDO


Svjetska plesna organizacija za predsjednika ponovo izabrala našeg dekana
Na Generalnoj skupštini Svjetske plesne organizacije (IDO), održanoj u Kopenhagenu od 30.6. do 1.7. 2023. godine, prof. dr Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka Panevropskog univerziteta “Apeiron” ponovo je jednoglasno izabran na mjesto predsjednika, na mandat od 4 godine. Prvi čovjek Svjetske plesne organizacije i protekle 4 godine bio je Velibor Srdić.


Srdić je od 2002. predsjednik Plesnog kluba ’’Gemma’’ Banja Luka, predsjednik Saveza modernih plesova u BiH od 2008. godine i dugogodišnji međunarodni IDO sudija.


Međunarodnu plesnu organizaciju – IDO 1981. godine osnovao je g. Moreno Polidori u Firenci. Države osnivači bile su Italija, Francuska, Švajcarska i Gibraltar. U to vrijeme glavna misija organizacije bila je da organizuje kontinentalna i svjetska prvenstva, kako za amaterske, tako i za profesionalne plesače, u svim plesnim stilovima, osim za rokenrol, latinoameričke i standardne plesove, koji su pod ingerencijom drugih organizacija.


Do danas IDO je povećao svoje članstvo na preko 90 država sa šest kontinenata. Nije uključen samo u organizovanje kontinentalnih i međunarodnih takmičenja i šampionata, već je duboko uključen u mnoge aspekte plesne industrije. Neprestano teži ka poboljšanju kvaliteta svojih plesača, kroz učešće, svojih sudija putem obrazovanja i imidža nacionalnih članova.


’’Edukacija plesnih stručnjaka je zahvaljujući našem Univerzitetu poboljšana kreiranjem online platforme i taj projekat je uspješno realizovan u proteklim godinama. Rrazvili smo i module za obrazovanje plesnih sudija, glavnih sudija i delegata. Možemo biti ponosni da smo i BiH ucrtali u svjetsku mapu plesnih dešavanja”, naveo je Srdić.


Inače, BiH je u proteklih nekoliko godina zahvaljujući prof. Srdiću i njegovom djelovanju u IDO-u, dobila organizaciju evropskog i svjetskog prvenstva, kao i godišnje Skupštine IDO.


Dekanu čestitamo i želimo da nikada ne odustane od posvećenosti, predanosti, profesionalizma, snage i ljubavi kojima odiše sve što radi…
4. jul 2023. godine

Služba za odnose sa javnošću


Related Blogs